Programma naar een rijke Waddenzee

Project

Pilot plastic soep

Veel plastic afval komt door menselijk toedoen in het milieu terecht. Dit plastic verplaatst zich via wind en water, ook (tot) in de Waddenzee. Het blijft liggen op de stranden van de eilanden, op de droogvallende zandplaten, tussen zeewier, etc. De plastic soep brengt op die manier zware schade toe aan de ecologie en de uitstraling van het Werelderfgoed Waddenzee.

Het probleem met plastic afval is dat het niet vergaat. Het brokkelt slechts af in kleine stukjes micro-plastic. Vissen en andere levende organismen in de zee zien het micro-plastic aan voor voedsel en/of raken erin verstrikt.

Ook in het Waddengebied bestaan er verschillende initiatieven om de plastic soep op te ruimen. Het is echter de vraag of tussen deze initiatieven al voldoende wordt samengewerkt en of de initiatieven zo op elkaar aansluiten dat ook de afvalketen wordt gesloten. PRW verbindt partijen om zo met elkaar het plasticprobleem aan te pakken.

Vanaf 2017 gaan alle natuurbeheerders in het Waddengebied gezamenlijk aan de slag om het plastic probleem in Werelderfgoed Waddenzee aan te pakken. Onder begeleiding van het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) hebben de beheerders nu een actieplan met 12 acties goedgekeurd.

Nieuws over dit project

maandag 12 november 2018

Vierde werkcongres plasticvrije Waddenzee in Lauwersoog

Op donderdagmiddag 29 november wordt het vierde werkcongres over een plasticvrije Waddenzee georganiseerd. De bijeenkomst is bedoeld voor bewoners, beheerders en beleidsmakers die actief zijn tegen plastic in Werelderfgoed Waddenzee.

meer lezen
dinsdag 26 juni 2018

Verrjaardagskado Wadenzee Jutezakjes om plasticafval op te ruimen

Zaterdag 30 juni 2018 wordt de verjaardag van de Waddenzee Werelderfgoed gevierd. Daarom krijgt de Waddenzee 2000 juten jutzakjes cadeau om plastic in op te ruimen.

meer lezen
vrijdag 24 november 2017

Beheerders Waddenzee pakken steeds actiever het plastic probleem aan

Beheerders in de Waddenzee pakken steeds actiever het plastic probleem aan. Dit bleek tijdens een werkbijeenkomst over het Actieplan Plastic Waddenzee in Lauwersoog.

meer lezen
dinsdag 24 oktober 2017

Werkbijeenkomst over Actieplan Plastic

Op 22 november 2017 wordt het derde werkcongres gehouden rond het onderwerp plastic in het Werelderfgoed Waddenzee. Deze vindt plaats in het boothuis op de locatie “Lauwersmeerplezier”.

meer lezen
maandag 31 juli 2017

Samen iets doen aan de Plastic Soep in de Waddenzee

Morgenvroeg start ook het plastic opruimen in het Waddengebied. Doe eens Wad verzorgt namelijk dit jaar de start van de Bokalis Beach Cleanup Tour van Stichting de Noordzee op de Wadden. Dinsdagochtend 1 augustus om 7.00 uur zeilt de vissermansschouw “de Raaf” de haven van Lauwersoog uit en zet koers naar Schiermonnikoog.

meer lezen
dinsdag 21 maart 2017

De strijd tegen plastic soep in de Waddenzee

Geschiedenisstudente Aranka Kool schreef een artikel over het plastic probleem in de zeeen en in het bijzonder de Waddenzee. Ondermeer via een interview met Nienke Dijkstra.

meer lezen
donderdag 9 maart 2017

VN pakt nu ook plastic probleem aan

Het milieubureau van de Verenigde Naties (UNEP) heeft tijdens de World Ocean Summit op Bali de Clean Seas-campagne gelanceerd tegen plastic in de oceanen.

meer lezen
dinsdag 21 februari 2017

Nienke Dijkstra genomineerd voor Tegenlicht

Het VPRO-programma Tegenlicht heeft Nienke Dijkstra genomineerd voor een apart item over mensen die buiten de gebaande paden denken en doen.  Dijkstra zette het plastic-probleem in de Waddenzee op de bestuurlijke agenda en inmiddels is een Actieplan gestart.

meer lezen
woensdag 8 februari 2017

Gezamenlijke actie vóór plastic vrije Waddenzee

Alle natuurbeheerders in het Waddengebied gaan in de komende twee jaar gezamenlijk aan de slag om het plastic probleem in Werelderfgoed Waddenzee aan te pakken.

meer lezen
woensdag 30 november 2016

Waddenunit redt zeehond

De bemanning van De Krukel (Waddenunit) heeft onlangs een zeehond gered uit een stuk zwerfvuil. Het is al de vijfde redding dit jaar.  Bert Meerstra, Arjen Dijkstra en Chris Feenstra maakten de foto’s en schreven een verslag van de reddingspoging.

meer lezen
woensdag 19 oktober 2016

Veel steun voor plastic-vrije Waddenzee

In het Waddengebied is er veel draagkracht, bereidheid en enthousiasme om te streven naar een plastic-vrije Waddenzee. Tegelijkertijd is het voor betrokken partijen lastig om het probleem goed aan te pakken.

meer lezen
donderdag 7 juli 2016

Richtlijn voor plastic opruimen in Waddenzee

Wat moet je nu wel en niet opruimen in het Waddengebied? Die vraag wordt steeds actueler nu meer en meer mensen zich realiseren wat de schadelijke gevolgen zijn van zwerfafval in Werelderfgoed Waddenzee. Stichting Doe Eens Wad heeft daarom in opdracht van het Programma naar een Rijke Waddenzee een richtlijn opgeschreven wat je moet doen met rondslingerend afval.

meer lezen
dinsdag 1 maart 2016

Hoe komt de Plastic Soep in en uit de Waddenzee?

Wereldwijd is de Plastic Soep in zee een oprukkend fenomeen dat steeds meer aandacht krijgt en vraagt. Ook ons Werelderfgoed Waddenzee is besmet met plastic. Hoe komt plastic in het milieu terecht? Daarop is maar één antwoord: via mensen.

meer lezen
donderdag 12 november 2015

Plastic afval groeiend probleem voor Werelderfgoed Waddenzee

Plastic is een groeiend probleem voor de Waddenzee. Vogels en Zeehonden raken bijvoorbeeld verstrikt in visnetten. En flessen, autobumpers en kunststofonderdelen ontsieren het Werelderfgoedgebied. Het Programma naar een Rijke Waddenzee organiseerde daarom een bijeenkomst over plastic in de Waddenzee. Daarmee geeft PRW een vervolg op de brandbrief Nienke Dijkstra van Doe eens Wad.

meer lezen
dinsdag 26 januari 2016

Bemanning Krukel redt zeehond met net rond de nek

Na een maandenlange zoektocht is de bemanning van de Krukel (onderdeel van de Waddenunit van het Ministerie van EZ) er in geslaagd om een zeehond te bevrijden van een net rondom haar nek.

meer lezen

rapporten bij dit project

 • dinsdag 24 oktober 2017

  Programma werkbijeenkomst plastic

  Programma voor de werkbijeenkomst over het Actieplan Plastic in Lauwersoog op 22 november 2017.

  naar rapport
 • woensdag 8 februari 2017

  Actieplan Plastic 2017-2018

  Actieplan Plastic 2017-2018: “Op naar een plastic vrij Werelderfgoed Waddenzee. Wat kun jij doen?” (PDF, 12.2 Mb)

  naar rapport
 • dinsdag 7 juni 2016

  Waddenzee schoon van Plastic

  Verslag van bijeenkomst november 2015 over het plastic-probleem in de Waddenzee. PDF 1,2 Mb.

  naar rapport