Beheerders Waddenzee pakken steeds actiever het plastic probleem aan

vrijdag 24 november 2017

Sinds vorig jaar zijn alle beheerders in het waddengebied gezamenlijk aan de slag om het probleem plastic in het Werelderfgoed Waddenzee aan te pakken. Het was Nienke Dijkstra van Doe Eens Wad die ervoor zorgde dat plastic in de Waddenzee op de bestuurlijke agenda kwam. Inmiddels is er een actieplan gestart.

Deze week werd er tijdens een door PRW georganiseerd werkcongres gekeken hoe het ervoor staat met de acties uit het plan. Wat gaat goed en wat kan beter? Nienke Dijkstra is enthousiast: ‘Een aantal zaken lopen anders dan in het actieplan is bedacht, maar er gebeurt veel! Er ontstaan mooie samenwerkingen en de eerste resultaten zijn al zichtbaar.’

Tijdens een energieke dag, waarbij ruim 40 mensen van allerlei organisaties, lagen en uitvoeringsniveau’s bij elkaar aan tafel zaten, werden de acties uit het plan tussentijds geëvalueerd en plannen gemaakt voor vervolgstappen. Volgens Dijkstra is er flink beweging: ‘De houding verandert. Ik zie dat het plastic afvalprobleem nu ook echt door beheerders wordt opgepakt. Iedereen kijkt vanuit zijn eigen mogelijkheden en grijpt kansen aan om de aanpak verder te brengen. Denk bijvoorbeeld aan monitoring. ‘

Er borrelden ook enkele nieuwe ideeën op.  Bijvoorbeeld om de trilaterale ministersconferentie van volgend jaar in Leeuwarden helemaal plasticvrij te maken. Op die conferentie komen de drie waddenlanden Nederland, Duitsland en Denemarken gezamenlijk tot nieuwe afspraken over het verbeteren van het Werelderfgoed Waddenzee. Ook inhoudelijk krijgt de aanpak van plastic in het Werelderfgoed Waddenzee hier nu een plaats.

Naar aanleiding van het werkcongres komt er een advies aan de Beheerraad Waddengebied met daarin voorstellen voor aanpassing en uitvoering van het actieplan om de slagkracht en samenwerking in 2018 te vergroten.

BRON: Waddenvereniging

 

FOTO: Stijn Rommets