VN pakt nu ook plastic probleem aan

donderdag 9 maart 2017

Het milieubureau van de Verenigde Naties (UNEP) heeft tijdens de World Ocean Summit op Bali de Clean Seas-campagne gelanceerd tegen plastic in de oceanen. Dit meldt de Plastic Soup Foundation.

Het gaat om de grootste campagne van de Verenigde Naties tot nu toe in de strijd tegen de plastic soup. Clean Seas richt zich op een drastische reductie van zogeheten single use plastic en op een verbod van microplastics in cosmetica. De Verenigde Naties spreekt van een crisissituatie. Plastic in de oceanen bedreigt ecosystemen en onze eigen gezondheid.

De UNEP gaat de komende vijf jaar samenwerken met regeringen, industrie en burgers om met elkaar de crisis te bezweren. Noodzakelijk zijn onder meer wet- en regelgeving, steun aan vele lopende initiatieven, onderzoek en bewustwordingscampagnes. Tien landen, waaronder Frankrijk en België, hebben zich al aangesloten bij Clean Seas.

Rijke Waddenzee
Het Programma naar een Rijke Waddenzee lanceerde onlangs samen met alle beheerders in het Waddengebied een actieplan tegen de plasticvervuiling. Op hoofdlijnen vertoont het veel overeenkomsten met de plannen van de VN. Zo zijn voorlichting, opruimacties en het aanjagen van circulaire economie belangrijke speerpunten.

Bekijk hier de plannen van de UNEP