Nienke Dijkstra genomineerd voor Tegenlicht

dinsdag 21 februari 2017

Het VPRO-programma Tegenlicht heeft Nienke Dijkstra genomineerd voor een apart item over mensen die buiten de gebaande paden denken en doen.  Dijkstra zette het plastic-probleem in de Waddenzee op de bestuurlijke agenda en inmiddels is een Actieplan gestart.

Nienke Dijkstra is sinds vijf jaar bezig met de plastic soep in de Waddenzee. Het begon toen ze zich ergerde aan de hoeveelheid afval die overal aanspoelt en ze een vat chemisch afval meenam vanaf de onbewoonde plaat ‘het Rif’ tussen Schiermonnikoog en Ameland. Dat voelde goed en zo is ze begonnen met maandelijks opruimen met groepen.

Ondertussen heeft ze voor het Programma naar een Rijke Waddenzee onderzoek gedaan naar plastic soep in de Waddenzee en een actieplan geschreven. Bijzonder aan haar aanpak is dat ze iedereen betrekt, zowel individuele opruimers als beheerders en grote bedrijven : samen werken en zoeken naar circulaire oplossingen. Haar aanpak is zowel inspirerend en planmatig als praktisch met als motto: Doe eens Wad! En gaat er vanuit dat iedereen wat kan doen: Doe wat je kan!

Stem op Nienke!

UPDATE: Nienke Dijkstra is uiteindelijk 22e geworden uit de lijst van 400.