Bemanning Krukel redt zeehond met net rond de nek

dinsdag 26 januari 2016

Na een maandenlange zoektocht  is de bemanning van de Krukel (onderdeel van de Waddenunit van het Ministerie van EZ) er in geslaagd om een zeehond te bevrijden van een net rondom haar nek.

De bemanning van de Krukel zag de zeehond voor het eerst op 21 oktober 2015 bij de Blauwe Balg met het stuk net om haar nek. Meteen werd er een reddingactie ondernomen, maar het dier was te alert en gezond om het te vangen. Daarna werd het dier nog een aantal keer gezien bij het uitvoeren van beheertaken. Maar ook die reddingspogingen bleven zonder resultaat.

Tussen 22 november en 27 december werd het dier niet meer waargenomen op de Blauwe Balg. Ook de andere boten van de Waddenunit zagen het dier niet meer terug op  andere bekende plekken waar grijze zeehonden verblijven in de Waddenzee.

Plotselinge melding
Maar eind december kreeg de bemanning van de Krukel een bericht van de schipper van robbenboot MS Zeehond. De bemanning had een zeehond met een net rond de nek gezien op de “Robbenbank”. De  Krukel ging er gelijk heen, maar  eenmaal ter plaatse was het dier alweer vertrokken.

Gevaarlijk bevrijding
Afgelopen maandag, 25 januari zag de bemanning van de Krukel het dier weer. De bemanning is met een bijbootje naar de  “Blauwe balg” gevaren en sloop naar het dier. ,, Totdat het bewoog, toen zijn we snel tot actie over gegaan”, vertelt Arjen Dijkstra van de Krukel. ,, Uiteindelijk vingen we het dier en niet geheel zonder gevaar konden we het dier van het stuk net bevrijden. Het net was inmiddels al in de nek ingesneden.”

De verwonding bleek nog oppervlakkig en het 1.30 meter lange dier maakte een gezonde indruk zodat besloten is haar meteen weer vrij te laten.

Rijke Waddenzee
Rondzwervend vuil hoort natuurlijk niet thuis in Werelderfgoed Waddenzee. Het kan dieren verwonden en tast de natuurwaarden van de Waddenzee aan. Daarom werkt PRW op dit moment aan een ketenaanpak voor het verminderen van plastic (waaronder netten)  in de Waddenzee. Een universele en betaalbare inzameling van plastic-artikelen in havens, maakt daar onderdeel van uit.