Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

maandag 31 juli 2017

Samen iets doen aan de Plastic Soep in de Waddenzee

Morgenvroeg start ook het plastic opruimen in het Waddengebied. Doe eens Wad verzorgt namelijk dit jaar de start van de Bokalis Beach Cleanup Tour van Stichting de Noordzee op de Wadden. Dinsdagochtend 1 augustus om 7.00 uur zeilt de vissermansschouw “de Raaf” de haven van Lauwersoog uit en zet koers naar Schiermonnikoog.

Daar start de eerste etappe van de Beach Cleanup Tour in het Waddengebied (Stichting de Noordzee ontfermt zich over het opruimen van de Noordzeestranden). Doe eens Wad brengt de plastic soep in het Werelderfgoed Waddenzee in beeld. Twee keer per dag stroomt het water van de Noordzee in en uit de Waddenzee, waarmee deze twee gebieden ook in het kader van het plastic-probleem onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Startend in Lauwersoog zeilt de Raaf van 1 t/m 8 augustus van oost naar west door het Waddengebied. Op 8 augustus sluit ook de Waddenvereniging aan bij de Tour met een speciale Werelderfgoed etappe op het strand van Texel. De plastic-opruim-tocht is te volgen via Facebook: www.facebook.com/doeeenswad en Twitter: @doeeenswad en via de communicatiekanalen van Stichting de Noordzee en de Waddenvereniging.

Mensen met schepen zijn uitgenodigd om op 1 augustus met de Raaf mee te varen naar de westpunt van Schiermonnikoog. Dit is de eerste plaats waar de Raaf droog valt en de bemanning plastic en ander zwerfafval opruimt en in beeld brengt. Om 11.00 uur start de eerste etappe van de Beach Cleanup Tour op het Noordzeestrand van Schiermonnikoog. Aanmelden voor deze en andere etappes kan via de site: www.beachcleanuptour.nl

Rijke Waddenzee
Deze actie maakt onderdeel uit van de samenwerking tussen de verschillende beheerders in het Waddengebied, ondermeer om het plastic probleem in Werelderfgoed Waddenzee aan te pakken. 

rapporten en documenten in dit thema

 • woensdag 8 februari 2017

  Actieplan Plastic 2017-2018

  Actieplan Plastic 2017-2018: “Op naar een plastic vrij Werelderfgoed Waddenzee. Wat kun jij doen?” (PDF, 12.2 Mb)

  naar rapport
 • woensdag 19 oktober 2016

  Inventarisatie plastic Waddenzee

  Wie haalt het plastic en ander zwerfafval uit de Waddenzee en volstaat de huidige aanpak? (PDF, 2.1 Mb)

  naar rapport
 • donderdag 7 juli 2016

  Richtlijn Plastic Afval opruimen

  Wat ruim je nu wel op en wat niet? Richtlijn Plastic Afval opruimen in het Waddengebied (PDF, 0.2Mb).

  naar rapport
 • vrijdag 6 mei 2016

  Inventarisatie Plastic Probleem Waddenzee

  Ninenke Dijkstra van Doe Eens Wad maakte namens PRW een inventarisatie en analyse van het plastic probleem in de Waddenzee (PDF, 2.3Mb).

  naar rapport

Misschien wil je dit ook lezen?

dinsdag 22 mei 2018

Uitkomsten 13e Waddenzeeconferentie

Een paradijs voor broedvogels, een herstelde visstand, een onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering en een verdere verduurzaming van de havens rondom de Waddenzee. Dat is de uitkomst van de 13de Trilaterale Waddenzeeconferentie in Leeuwarden.

meer lezen
vrijdag 24 november 2017

Beheerders Waddenzee pakken steeds actiever het plastic probleem aan

Beheerders in de Waddenzee pakken steeds actiever het plastic probleem aan. Dit bleek tijdens een werkbijeenkomst over het Actieplan Plastic Waddenzee in Lauwersoog.

meer lezen
dinsdag 24 oktober 2017

Werkbijeenkomst over Actieplan Plastic

Op 22 november 2017 wordt het derde werkcongres gehouden rond het onderwerp plastic in het Werelderfgoed Waddenzee. Deze vindt plaats in het boothuis op de locatie “Lauwersmeerplezier”.

meer lezen
dinsdag 21 maart 2017

De strijd tegen plastic soep in de Waddenzee

Geschiedenisstudente Aranka Kool schreef een artikel over het plastic probleem in de zeeen en in het bijzonder de Waddenzee. Ondermeer via een interview met Nienke Dijkstra.

meer lezen
donderdag 9 maart 2017

VN pakt nu ook plastic probleem aan

Het milieubureau van de Verenigde Naties (UNEP) heeft tijdens de World Ocean Summit op Bali de Clean Seas-campagne gelanceerd tegen plastic in de oceanen.

meer lezen
woensdag 8 februari 2017

Gezamenlijke actie vóór plastic vrije Waddenzee

Alle natuurbeheerders in het Waddengebied gaan in de komende twee jaar gezamenlijk aan de slag om het plastic probleem in Werelderfgoed Waddenzee aan te pakken.

meer lezen
woensdag 19 oktober 2016

Veel steun voor plastic-vrije Waddenzee

In het Waddengebied is er veel draagkracht, bereidheid en enthousiasme om te streven naar een plastic-vrije Waddenzee. Tegelijkertijd is het voor betrokken partijen lastig om het probleem goed aan te pakken.

meer lezen