Uitkomsten 13e Waddenzeeconferentie

dinsdag 22 mei 2018

Een Actieplan voor broedvogels, een herstelde visstand, een onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering en een verdere verduurzaming van de havens rondom de Waddenzee. Dat is de uitkomst van de 13de Trilaterale Waddenzeeconferentie in Leeuwarden.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) maakte hier nieuwe afspraken met haar Duitse en Deense collega’s; Svenja Schulze en Jakob Ellemann-Jensen. De afspraken zijn gebundeld in het ‘Verdrag van Leeuwarden’, dat door de drie landen is ondertekend. Verder geeft Nederland, na vier jaar voorzitterschap van de Trilaterale Waddenzeesamenwerking, het stokje over aan Duitsland.

Minister Schouten: ‘Samen met mijn Duitse en Deense collega’s wil ik de daling van het aantal broedvogels en vissoorten tegengaan. Hier hebben we ook natuurorganisaties en het bedrijfsleven bij nodig. Wanneer we allemaal een steentje bijdragen, heb ik er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.’

Rijke Waddenzee

Het Programma naar een Rijke Waddenzee is bij al deze thema’s in meer of mindere mate betrokken geweest. Dat deden we natuurlijk niet alleen, maar in samenwerking met tal van partijen. Hieronder een kort overzicht

Broedvogels

Elk jaar gebruiken ongeveer 12 miljoen vogels de Waddenzee om uit te rusten en aan te sterken voor hun trektocht naar Siberië, Canada, West-Afrika of Azië. Ondanks dit hoge aantal is er over afgelopen jaren een dalende trend zichtbaar. Om dit  te doorbreken is een Actieplan Broedvogels opgesteld. Hierin staan diverse maatregelen zoals het vergroten van de gebieden waar de vogels kunnen broeden, maar ook het behoud van huidige broedplaatsen zoals het eiland Griend.

Meer info: Actieplan Broedvogels Waddenzee

De visstand

Ook onder het aantal vissoorten in de Waddenzee is een dalende trend te zien. Bovendien staat de kraamkamerfunctie onder druk waardoor jonge vissen minder goed kunnen schuilen voor roofvissen. Om de juiste maatregelen te nemen gaan de drie landen onderzoeken wat de levenscyclus van verschillende vissoorten in de Waddenzee is, de zogenaamde Swimway-benadering. Ook wordt er gezocht naar oplossingen voor trekvissen, zoals een vismigratierivier in de Afsluitdijk. Verder is er afgesproken om rivieren langzamer te spuien (het afvoeren van overtollig water naar zee). Hierdoor kunnen vissen beter wennen aan het zoute water.

Meer info: Swimway-benadering 

Klimaatverandering

Stijging van de zeespiegel en temperatuurveranderingen kunnen een grote impact hebben op de veiligheid van de bewoners en de biodiversiteit in het Waddengebied. Nederland, Duitsland en Denemarken gaan onderzoek doen naar de mogelijke gevolgen van klimaatverandering op de Waddenzee. Denk hierbij aan het effect van temperatuurstijging op voedselaanbod voor al het leven, van plankton tot zeehond.

Meer info:  Klimaatverandering en Morfologie (korte film)

Plastic

In Nederland, Duitsland en Denemarken ontstaan er allerlei projecten om de hoeveelheid plastic in het Waddengebied aan te pakken. De ministers hebben aangegeven deze projecten te willen ondersteunen. De wijze waarop dat gaat gebeuren, wordt nader uitgewerkt.

Meer info: Beheerders pakken Plastic-probleem steeds actiever op

Havens

De afgelopen jaren hebben diverse Waddenzeehavens een greenport-certificaat, waaronder de Nederlandse havens Harlingen, Eemshaven, Delfzijl, Den Oever en Lauwersoog. Dit betekent dat de havens elke twee jaar nieuwe maatregelen nemen om de milieuschade aan de Waddenzee te verminderen op het terrein van energie, licht, geluid, afval of natuur. Zo heeft Groningen Seaport een eiland aangelegd waar vogels kunnen broeden zonder last te hebben van roofdieren. De ministers van Nederland, Duitsland en Denemarken zijn tevreden over de inzet van de havens om de milieuschade aan de Waddenzee te beperken.

Meer info: greenportcertificering Waddenzee