Dark Sky Waddengebied

Wist u dat de Waddenzee een van de duisterste plekken van Nederland is? Duisternis is een landschappelijke kwaliteit. Voor de natuur, maar ook voor het toerisme. Duisternis draagt bij aan het ervaren van een unieke natuurbeleving. Zo zijn bij een heldere hemel in Friesland zeventig keer meer sterren te zien dan in de Randstad. Bovendien verstoort kunstlicht het natuurlijke gedrag van bijvoorbeeld vogels.

PRW en Stichting Feel the Night hebben een verkenning uitgevoerd die heeft geleid tot het ondertekenen van het Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied.  Maar liefst 43 partijen ondertekenden de verklaring en werken nu aan een samenhangend programma dat duisternis als kwaliteit van het Werelderfgoed Waddenzee vergroot.

Er lopen al verschillende initiatieven:
De Boschplaat bij Terschelling en het Nationaal Park Lauwersmeer zijn al Dark Sky Park en er zijn verkenningen gaande voor en Schiermonnikoog. En de gemeente Ameland wil bijvoorbeeld zo snel mogelijk omschakelen naar LED-verlichting die reageert op verkeer. En op Zwarte Haan moet de eerste sterrenschuur komen, een rustige plek waar je met een telescoop nog meer van de sterrenhemel kunt zien.

De rol van PRW is om meer samenhang te brengen in alle activiteiten die nu al worden ontplooid. De bedoeling is om zo meer duisternis te creëren en de beleving er van te bevorderen.