Defensie sluit zich aan bij Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied

woensdag 7 februari 2018

Het Ministerie van Defensie maakt nu onderdeel uit van Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied. Daarvoor is woensdagavond een speciale verklaring ondertekend op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij het Lauwersmeer. Op meerdere plekken in het Waddengebied gaat Defensie aan de slag om de lichtuitstoot te verminderen in het Waddengebied.

Het terugbrengen en versterken van duisternis in het Waddenzeegebied past naadloos in de ontwikkelingen op energie- en natuurgebied die binnen Defensie al in gang zijn gezet. Zo is de kazerne bij het Lauwersmeer al in 2015  overgestapt op gedeeltelijke led-verlichting. Dat zorgt voor minder energieverbruik. Doordat het bovendien dimbaar is, vermindert de lichtuitstoot.

Defensie beschermt wat Nederland dierbaar is, legt schout-bij-nacht  Frans Foreman uit. ,,We zetten ons in voor een wereld waarin mensen in vrijheid en veiligheid kunnen leven. Ieder mens verdient dat. Maar wat minder bekend is dat Defensie niet alleen mensen als dierbaar beschouwt maar zeker ook de natuur. We leveren samen met het Rijksvastgoedbedrijf een voortdurende inspanning bij het beheer van onze oefen- en schietterreinen, die juist vanwege het militaire gebruik tot de mooiste natuurgebieden van ons land horen.

Er is veel meer duisternis door het speciale verlichtingsplan voor de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij het Lauwersmeer. Dit is de situatie met de nieuwe lichtarmatuur. Gemeten vanaf dezelfde plek. Defensie heeft zich aangesloten bij Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied.
Dit is de situatie met de oude lichtarmatuur.
Er is veel meer duisternis door het speciale verlichtingsplan voor de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij het Lauwersmeer. Dit is de situatie met de nieuwe lichtarmatuur. Gemeten vanaf dezelfde plek. Defensie heeft zich aangesloten bij Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied.
Dit is de situatie met de nieuwe lichtarmatuur (goed inzoomen, dan zie je een paar lichtpuntjes).

Minder lichtuitstoot
Naast de Willem Lodewijk van Nassaukazerne heeft Defensie nog een aantal andere objecten aan de Waddenzee: Den Helder is de grootste Marinehaven, op Texel oefenen de Mariniers, De Marnewaard is een belangrijk oefenterrein, Vlieland heeft de schietrange op de Vliehors met ondersteunende infrastructuur en de Marechaussee heeft vestigingen in Zoutkamp, Harlingen en Delfzijl. Ook hier gaat Defensie bekijken of de buitenverlichting verder kan worden gereduceerd.

Duisternis als kernwaarde
De Groningse Gedeputeerde Henk Staghouwer  is erg blij met de aansluiting van Defensie. ,,Ik heb, mede namens de stuurgroep Lauwersmeer,  grote waardering voor de investering van het ministerie van Defensie in het verbeteren van de verlichting hier in de Marnewaard, vlak bij Dark Sky Park Lauwersmeer. Dit draagt bij aan het behoud van een heldere sterrenhemel. Duisternis is naast de rust, de ruimte en de frisse lucht een belangrijke kernwaarde van het Waddengebied. Ook het mede ondertekenen van de intentieverklaring naar een Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied zien wij als een belangrijke stap.

Keerpunt
Volgens projectleider Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied Titian Oterdoom van het Programma naar een Rijke Waddenzee is de aansluiting van Defensie erg belangrijk. ,,Defensie heeft veel terreinen en gebouwen in het gebied. Vermindering van lichtuitstoot heeft dan gelijk merkbaar effect voor het Waddengebied. Deze aansluiting bij Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied markeert een kantelpunt in ons denken over de waarde van duisternis en het belang hiervan voor natuur en mens.”

Dark Sky Werelderfgoed Waddenzee
Door nachtelijke verlichting staat de duisternis onder druk in het Waddengebied. In 2016 gingen meer dan veertig partijen (De Waddenprovincies, de Waddeneilanden en -gemeenten, Rijkswaterstaat, Ministerie LNV, natuurorganisaties, De Waddenzeehavens en Nationale Parken Waddengebied) samenwerken. Zij willen een Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied. Duisternis moet een kernkwaliteit blijven van het Waddengebied en duisternis kan een unieke belevenis worden van Werelderfgoed Waddenzee: dé plek waar je nog écht kunt genieten van het volledige spectrum aan nebula’s, sterren en planeten. Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied wordt begeleid en aangejaagd door het Programma naar een Rijke Waddenzee en stichting Feel the Night.