Sterren kijken in een starbarn aan het Wad

donderdag 6 april 2017

De echte duisternis ervaren, sterren kijken in een starbarn en de activiteiten van nachtdieren en planten observeren. Naar het zich laat aanzien, kan dat volgend jaar in Zwarte Haan. Het was de plek waar architecte Nynke-Rixt Jukema opgroeide en haar inspireerde tot het ontwikkelen van een initiatief waarin die beleving centraal staat.

Er wordt, in 2018, een stilteplek gecreëerd, die een bijzonder soort toerisme op gang moet gaan brengen. Slow-tourism, bedoeld voor toeristen die geen haast hebben zoals sterrenkijkers, natuurliefhebbers en wandelaars. Het is een pilot project en maakt onderdeel uit van het programma Feel the Night.

Roelof Koster, adviseur bij Keunstwurk is begeleider van het project. Er is door een commissie van betrokkenen, waar Jukema en Koster deel van uitmaakten, inmiddels een ontwerp gekozen voor de ‘sterrenschuur’, die in Zwarte Haan zal komen te staan.

Koster: “Het is een gebouwtje dat op moet gaan in het landschap en beschutting biedt aan mensen die ongestoord van de sterrenhemel willen genieten. We zijn dat zo langzamerhand ontwend, door al het licht om ons heen. Dat is voor mens en dier geen goede zaak. Dieren worden aangetrokken door licht, gaan er op af en sterven dan een wisse dood. Voor mensen, zo blijkt uit onderzoek, is een goede nachtrust helend. Te veel licht ontregelt de biologische klok en vermindert de weerstand. Redenen genoeg om de duisternis te omarmen.”

Ga voor het hele verhaal van Marita de Jong naar de website van De Moanne:
http://www.demoanne.nl/sterren-kijken-starbarn-aan-wad

FOTO: Hans Jellema