Veel steun voor plastic-vrije Waddenzee

woensdag 19 oktober 2016

In het Waddengebied is er veel draagkracht, bereidheid en enthousiasme om te streven naar een plastic-vrije Waddenzee. Tegelijkertijd is het voor betrokken partijen lastig om het probleem goed aan te pakken.

Dit blijkt uit een rapportage van innovatie- en adviesburo ‘Doe eens Wad’ in opdracht van het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW). Het gaat om een inventarisatie en analyse van initiatieven, organisaties en verantwoordelijkheden die te maken hebben met het realiseren van een plasticvrije Waddenzee.

Vrijwilligers belangrijk
Het blijkt dat er veel gebeurt. Zo is de belangrijke rol van vrijwilligers een teken dat het probleem leeft en energie los maakt in de samenleving. Maar er kunnen nog veel verbeteringsslagen gemaakt worden. Het probleem is namelijk relatief nieuw. Daardoor zijn bestaande  protocollen en organisatiestructuren van  verschillende beheerders nog onvoldoende ingericht op plastic. In het gezamenlijke beheer lijkt nu een taak weggelegd om de verschillende initiatieven te stroomlijnen en (meer) de kansen te benutten voor bijvoorbeeld samenwerken en een gerichte ketenaanpak.

De Beheerraad Waddengebied heeft het eerste  exemplaar van het rapport besproken. De Beheerraad herkent de conclusies en heeft PRW gevraagd om in samenwerking met beheerders een actieplan te maken voor 2017/2018.

Rijke Waddenzee
Plastic soep is begin 2015 als thema op de beheeragenda gekomen naar aanleiding van een Brandbrief van Nienke Dijkstra (Doe eens Wad). PRW is vervolgens gevraagd door It Fryske Gea en Staatsbosbeheer (via de werkgemeenschappen Borndiep en Groninger Wad) om dit onderwerp aan te jagen en op de bestuurlijke agenda te krijgen. De inventarisatie is een rechtstreeks resultaat van de werkbijeenkomst die in Lauwersoog eind 2015 werd gehouden.