Waddeneilanden vooral in trek bij bezoekers uit eigen land

woensdag 3 augustus 2016

Ruim 80 procent van de bijna 1,3 miljoen toeristen op de Waddeneilanden komt uit eigen land. Daarmee zijn de Waddeneilanden de best bezochte vakantiebestemming voor Nederlanders, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek deze week.

Zuid-Holland (1,6 miljoen bezoekers) en Zeeland (1,7 miljoen) trekken weliswaar meer bezoekers in totaal, maar dat komt omdat zij meer buitenlandse toeristen trekken. Vooral Duitsers (Zuid-Holland) en Belgen (Zeeland).

Wat dat betreft liggen er dus volop kansen voor het Waddengebied om meer (buitenlandse) toeristen te trekken. In Nederland kent iedereen het Waddengebied et voila het gebied is al jaren de beste bezochte bestemming. In het buitenland is die bekendheid van het Waddengebied minder groot.

Gouden troef
De grote winst voor recreatie-ondernemers in het Waddengebied ligt dan ook  niet zozeer op de Nederlandse markt maar op de buitenlandse, zo voorspellen meerdere experts. Wereldwijd gaan er nu 1.1 miljard mensen op vakantie. Dat aantal groeit in 2030 naar 1.8 miljard. Groei die ondermeer uit China en India zal komen.

Het Waddengebied heeft sinds 2009 een gouden troef in handen; de UNESCO Werelderfgoedstatus. Internationaal gezien is de naamsbekendheid daarvan vele malen groter als pak ‘m beet de Sluftervallei of  Schier. Door de bekendheid van het Waddengebied internationaal te vergroten kan er een beter toekomstperspectief ontstaan voor de mensen die er wonen en werken.

Sambal bij?
En als je een goede boterham kan verdienen met natuur, dan is het automatisch ook belangrijk om te beschermen wat er is. Wetenschapper Chris Seijger (Deltares) stelde onlangs in een essay-bundel van de Wadddenacademie de vraag: Wat als alle Chinezen nu een keertje de Waddenzee bezoeken in hun leven?

Het antwoord daarop zou weleens problemen op kunnen gaan opleveren voor het Waddengebied. Niet elke vorm van toerisme is goed voor de natuur. In de strategie Beleving Werelderfgoed Waddenzee wil PRW een duurzaam toerisme bevorderen. De extra toeristen die we verleiden om naar dit gebied te komen, moeten hier vooral heen komen om te ervaren waarom dit unieke natuurgebied tot Werelderfgoed is verklaard.

Giethoorn
In Giethoorn  hebben ze nu al een succesvolle lobby richting China. De stroom aan toeristen is nu zo groot dat de bedden worden aangepast (harder), bustabellen in Chinees (standaard Mandarijn) worden vertaald en het personeel op Chinese les gaat. In het Waddengebied is het (gelukkig?) zo ver nog niet.

Maar waarom zou het hier niet kunnen? Overheden, natuurbeschermers en ondernemers vinden al jaren dat de Werelerfgoedstatus kansen biedt. Sinds 2015 werkt PRW aan dit thema om partijen te binden en een overkoepelend plan uit te werken. De focus ligt op duurzaam toerisme. Dat moet een motor zijn voor natuurontwikkeling én een antwoord op krimp in de regio. Een Rijke Waddenzee voor mens en natuur.

De cijfers van het CBS laten zien dat er voor het Waddengebied, letterlijk, een wereld te winnen valt.

 

Christiaan Kooistra
Secretaris PRW