Nieuwe souvenirs over Werelderfgoed Waddenzee

dinsdag 6 september 2016

Een souvenir is een kleine hommage aan ‘iets’ dat je nergens anders ter wereld kan vinden. Toch spreken souvenirs doorgaans niet echt tot de verbeelding en zijn het vaak niet meer dan traditionele, ouderwetse prullen. Je kent ze wel: de koelkastmagneten, sleutelhangers, shotglaasjes en de “grappige” t-shirts.

Het werelderfgoed in Nederland verdient iets originelers, vindt Erik Kessels, gastcurator van UNESCO Werelderfgoed Nederland voor 2016. Hij vroeg 60 studenten van drie opleidingen mee te denken over nieuwe souvenirs voor de tien werelderfgoederen in Nederland. Tien plekken die uniek zijn in de wereld en op een bijzondere wijze het verhaal van Nederland vertellen.

Via dit oorschelpje uit de WAddenzee kun je het geluid van de zee horen. Of de radio!

Oorschelp
Voor de Waddenzee zijn er meerdere ontwerpen gemaakt. Zo is de ´Ear Plug´ ontworpen. Met de nieuwe Waddenzee oorschelp-koptelefoon luister je overal ter wereld naar het rustgevende geluid van de Waddenzee. Of een ander muziekje natuurlijk. Het ontwerp is van Lee Jihee.

Plastic, zeehond, Waddenzee, Werelderfgoed, souvenir

Plastic zeehond
Ook vroegen de studenten aandacht voor het plastic-probleem in de Waddenzee. Een onderwerp waar PRW ook aan werkt. Van afvalplastic, gevonden in de Waddenzee, is een zeehondje gemaakt. Zo help je mee de rotzooi op te ruimen en heb je gelijk een bijzonder aandenken aan Werelderfgoed Waddenzee.

Waddenzee Werelderfgoed souvenir rotzooi

Prullenbak
En de rotzooi in de Waddenzee was blijkbaar een inspiratiebron voor de studenten. Sarah Lieben en Suzanne Jacobs hadden een primeur. Zij maakten ’s wereld eerste souvenir om gelijk weg te gooien, zoals ze zelf stellen. ,,Deze in de Waddenzee gevonden rotzooi mag je gelijk thuis in de prullenbak gooien. Opgeruimd staat netjes!”

De 20 nieuwe souvenirs worden gepresenteerd in het speciaal ontworpen Souvenir Huisje. Deze rijdt rond langs alle Werelderfgoederen en was onlangs nog in het Waddengebied.

Rijke Waddenzee
Het Programma naar een Rijke Waddenzee werkt aan een betere beleving van het Werelderfgoed Waddenzee. Bij deze souvenirs had PRW een kleine ondersteunende rol.