Aan de slag met eerste schetsontwerp Starbarn Waddengebied

maandag 16 januari 2017

Komen er straks overal in het Waddengebied speciale sterrenobservatoria? Een eerste proefproject start nu in het Friese gehucht Zwarte Haan. Een aantal jonge ontwerpers gaat aan de slag met een schetsontwerp voor de eerste starbarn in het Waddengebied.

Het Waddenkustgebied is uniek. Ondermeer vanwege de nachtelijke duisternis en de mogelijkheid om de sterrenhemel volop te kunnen beleven. Afgelopen jaar werd onder begeleiding van Programma naar een Rijke Waddenzee een intentieverklaring getekend door 43 partijen om te zorgen dat die nachtelijke duisternis in het Waddengebied behouden blijft.

Feel the Night: Starbarns
Het initiatief kwam voort uit het Feel-the-Night-programma van Nynke-Rixt Jukema. Eén van de onderdelen uit het programma om duisternis te beleven, is het ontwerpen en bouwen van zogenaamde Starbarns. Plekken voor een sterrenobservatorium langs de gehele Waddenkust.

Pilot Zwarte Haan
Het Programma naar een Rijke Waddenzee financiert nu een aantal jonge ontwerpers, zodat zij een schetsontwerp kunnen maken voor een pilot Starbarn bij Zwarte Haan. Het gaat om Lena en Laurens van der Wal, Feike de Jong, Murk Wymenga en Sweder Spanjer. De gemeente Het Bildt heeft (voorlopig) toestemming gegeven om daarvoor gebruik te maken van het te ontwikkelen recreatieterrein.

Recreatie terrein
Het recreatieterrein is bestemd voor het beleven van rust, stilte en duisternis. Het is gericht op slow tourism en nachtbeleving. Het is straks een bijzondere plaats voor wandelaars, fietsers en pelgrims die bijvoorbeeld het Jabikspaad gebruiken. De route naar Santiago de Compostela heeft zijn oorsprong in het sterrenspoor dat lang geleden bij Zwarte Haan was waar te nemen en nog steeds te zien is. In de realisatie en exploitatie van het terrein zal dan ook worden samengewerkt met het Pelgrim Informatiecentrum Sint Jacobiparochie.

Santiago aan het Wad
PRW financiert het initiatief om zodoende de beleving van Werelderfgoed Waddenzee aan te jagen. Er wordt bij de realisatie van deze blijvende nachtlocatie samengewerkt met de gemeente en de provincie, Sense of Place, Landschapbeheer Friesland, Planetarium Eise Eysinga Franeker, Volkssterrenwacht Burgum en Santiago aan het Wad. Keunstwurk heeft een coördinerende rol en begeleidt het proces.

 

FOTO: Hans Jellema