De Waddendijk als belvedère: belevingskaart Waddenkust

woensdag 12 juli 2017

Het gebied rondom de Waddendijken aan de vastelandskust van Noord-Holland, Friesland en Groningen, is voor veel Nederlandse toeristen nog een onbekende plek. Een speciale interactieve kaart wijst toeristen nu op al het moois dat er in deze regio is te beleven. Archeologische vondsten, cultuur, bijzondere natuur, relevante fiets-en wandelpaden; het is allemaal samengebracht in één overzichtelijke kaart.

Het toeristische overzicht is een idee van het Programma naar een Rijke Waddenzee en is uitgevoerd door N0.0RDPEIL om de beleving van Werelderfgoed Waddenzee te vergroten.  Merk Fryslân, Marketing Groningen, Stichting Regio Marketing Toerisme , NMF Erfgoedadvies en Sense of Place hebben de informatie aangeleverd. Daarbij zijn voor 15 deelgebieden, gelegen tussen Den Helder en De Dollard, de verhalen, voorzieningen en routes op het gebied van kunst, natuur, en cultureel-, militair-, archeologisch- en watererfgoed in beeld gebracht.

Landschap krijgt meer betekenis
,,De schoonheid van het Waddengebied zit ‘m ook vaak in de verhalen erachter. De gevonden Vikingschat op Wieringen is daar een mooi voorbeeld van”, vertelt Hendrikus Venema van het Programma naar een Rijke Waddenzee. ,,De kaart zal geen horden toeristen trekken, maar dat hoeft ook niet. De historische verhalen sluiten juist mooi aan op de natuur- en cultuurwaarden van dit Werelderfgoedgebied. Rust en ruimte zijn dan belangrijk. Door  het bijeenbrengen van deze verhalen krijgt het gebied meer betekenis.”

De kaart kun je online doorscrollen via http://www.visitwadden.nl/belevingskaart. Hieronder is een download beschikbaar zodat je de kaart kan raadplegen als je offline bent. Achter de schermen wordt er nu verder gekeken naar de mogelijkheid om de kaart ook als app aan te bieden en om de kaart in meer talen beschikbaat te stellen.

Werelderfgoed Waddenzee
Het Programma naar een Rijke Waddenzee is een netwerkorganisaties van overheden, natuurorganisaties en gebruikers die actief zijn in het Waddengebied. Een van de doelen is om meer toeristische kwaliteit aan te bieden in het gebied en om de bijzondere status van het Werelderfgoed Waddenzee uit te dragen voor natuur en economie.