Voorjaarsmosselzaadvisserij Waddenzee alweer halverwege

maandag 23 mei 2016

De Voorjaarsmosselzaadvisserij op de Wadddenzee is volop bezig en alweer halverwege. In de eerste twee weken is er 65.000 mt zaad gevist, meldt de Waddenunit. De mosselsector heeft een vergunning gekregen om 100.000 mt. op te vissen in vier weken tijd.

Voorafgaand aan de vergunning is een inventarisatie van het sublitorale wilde mosselbestand in de westelijke Waddenzee uitgevoerd door buro MarinX in het voorjaar van 2016. Uit deze inventarisatie blijkt dat het sublitorale mosselbestand in de westelijke Waddenzee uit ruim 400.000 mt (40 miljoen kg.) bestaat.

De sector heeft een visplan ingediend om 100.000 mt. op te vissen in vier weken tijd en die vergunning is ook afgegeven. De eerste week is er 40.000 mt. zaad gevist, waarbij de meeste vissers binnen 6-8 uur klaar waren met vissen. Enkele vissers hadden nog een tweede dag nodig om het quotum binnen te halen.De tweede week is 25.000 mt. zaad opgevist. Alle mosselen zijn uitgezaaid op de percelen in de Waddenzee.

In tegenstelling tot vorig jaar, is er dit voorjaar veel mosselzaad aanwezig. Hierdoor is een relatief grote visserij mogelijk.

Rijke Waddenzee
Het Programma naar een Rijke Waddenzee begeleidt de transitie naar een meer duurzame manier van mosselvisserij in de Wadddenzee.

DOWNLOAD: bijlage visgebieden Voorjaarsmosselzaadvisserij