Ook goede opbrengsten bij mosselzaadinvanginstallaties

donderdag 8 oktober 2015

Begin deze week meldden we al dat het goed ging met de mosselzaadvisserij op de wadbodem. Ook de opbrengsten vanaf de mosselzaadinvanginstallaties (mzi’s) zijn goed.

Precieze cijfers zijn nog niet bekend, maar uit gesprekken blijkt dat de mosselsector tevreden is, zo meldt de Waddenunit. Toch kende het jaar 2015 een moeizame aanloop.

De mosselkwekers zijn in maart begonnen om de invanginstallaties (drijvende touwconstructies waar het mosselzaad aan vast hecht) te plaatsen en de invangtouwen en netten op te hangen. Daarna heeft het nog enkele keren hard gestormd, waardoor de invangtouwen onklaar zijn geraakt.

Ontstoken polsen
Sommige mosselkwekers moesten tot twee keer toe de touwen ontrafelen, waardoor veel kwekers ontstoken polsen kregen.

Maar vanaf juli blijkt dat er ook dit jaar heel veel mosselzaad in de mzi’s aanwezig is. Soms zitten er meer dan 250 zaadjes op een vierkante centimeter.

Winterperiode
Vanaf augustus zijn de mzi’s geoogst en de opbrengst is goed geweest, precieze cijfers zijn er nog niet maar de mosselsector is er zeer content mee.

Al het ingevangen mosselzaad is inmiddels uitgezaaid op de mosselpercelen in de Waddenzee en ook weer beschikbaar voor de vogels gedurende de aankomende winter.