Paneldiscussie over de toekomst van de visserij in de Waddenzee

dinsdag 30 oktober 2018

Tijdens het Noordelijk Filmfestival zal op zaterdagavond 10 november de documentaire Zwitserse Kust in première gaan. Filmproductiebedrijf DOXY en de Waddenacademie grijpen deze première aan om een gesprek te voeren over de toekomst van de visserij in de Waddenzee.

Het noordelijk Film Festival vindt plaat van 5 tot en met 11 november 2018 in Leeuwarden. Als onderdeel van Culturele Hoofdstad project Sailing on The Grass wordt de documentaire Zwitserse kust vertoond op zaterdag 10 november om 19:45 in de Accentzaal in theater de Harmonie. Kaartjes zijn verkrijgbaar aan de kassa of vanaf 1 november in de voorverkoop.

Zwitserse Kust

Zwitserse Kust is een portret van twee kleinschalige kustvissers uit de Waddenzee; Jan en Barbara. Met de hand voorzien zij ons van voedsel uit de natuur. Te midden van de verpletterende schoonheid van de natuur, op de grens van land en zee, laten Jan en Barbara ons door de ogen van filmmaker Andrea Pellerani, nadenken over de relatie die wij mensen hebben met de natuur. Hierbij maakt de film een verbinding tussen de Zwitserse Alpen en de Waddenzee: voedingsstoffen in het water uit de bergen vormen een gezonde voedingsbodem voor de oesters, mossels en vis die het vissersechtpaar vangt in de Waddenzee en vervolgens verkoopt in Zurich.

Paneldiscussie

Voorafgaand aan de première gaan, onder leiding van prof.dr.ir. Katja Philippart, portefeuillehouder
Ecologie bij de Waddenacademie, vissers, filmmakers, ecologen en beleidsmakers in gesprek met elkaar en met het publiek. Barbara Geertsema, kustvisser in de Waddenzee en tevens hoofdpersoon in Zwitserse Kust en filmmakers Andrea Pellerani en Laura Bouwmeester vormen samen met dr. Ingrid Tulp (marien ecoloog bij Wageningen Marine Research), drs. Bram Streefland (coördinerend beleidsmedewerker Wadden van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en drs. Wouter van der Heij (ecoloog en projectleider van de Vismigratierivier van de Waddenvereniging) het panel.

Het gesprek vindt plaats in Theaterskip Bald’r op zaterdag 10 november van 17:15 tot 18:30 uur.
Gratis entree. Het Theaterschip ligt Langs de kade bij Stadsschouwburg De Harmonie.

BRON: De Waddenacademie

Rijke Waddenzee

PRW voert het secretariaat over verschillende visserijdossiers in Waddenzee. Daarnaast laat de film ook de verbinding zien tussen de Waddenzee en de andere wateren, zowel zoet als zout. Dat sluit mooi aan bij het werken aan de Swimway. Daarnaast zijn de kustvissers een mooi voorbeeld van vissen in Werelderfgoed Waddenzee.