Veel mosselen en mesheften op het Wad

donderdag 30 augustus 2018

De mosselkwekers zijn begonnen met het leveren van de nieuwe oogst consumptie mosselen. De kwaliteit (het vleespercentage) is zeer goed. Meer dan 30% vlees, dat is super. Ook de kleur is goed; mooi blank.

De sortering is echter klein, met andere woorden, de maat van de mosselen is niet groot. ,,Vanuit de handel is er vooralsnog niet veel animo om deze te kopen”, weet visserijkundig ambtenaar Nico Laros van de Waddenunit. Toch verwacht Laros dat het goed komt. ,,Met name de Belgische consument wil grote mosselen. Die worden nu nog vanuit Duitsland aangeboden. Maar als de Duitse mosselen op zijn, zal het wel op gang komen.”

Verstikking en zeesterren

De MZI’s (drijvende touwconstructies waarmee mosselzaad wordt ingevangen) zijn inmiddels geoogst en de opbrengst is over het algemeen erg goed. De kleine mosselzaadjes zijn uitgezaaid op de percelen in de Waddenzee en groeien goed. Sommige mosselkwekers moeten een deel al weer opvissen en uitdunnen om verstikking te voorkomen!

Ook op de vrije mosselbanken is nieuw mosselzaad geboren. De officiële inventarisatie moet nog plaatsvinden, begin september, maar de Waddenunit heeft al enkele “hotspots” onderzocht en dat ziet er goed uit. Tegelijkertijd is er hier en daar wel al veel mosselzaad opgevreten door de zeesterren, die zijn ook gek op mosselzaadjes.

Temperatuurschommelingen

Integenstelling tot de kokkels, hebben de mosselen geen last gehad van de warmte. De schelpdieren hebben een bijzondere temperatuurhuishouding, weet Laros. ,,De mosselen op de droogvallende banken kunnen tegen de vrieskou, ook als het min 15 graden vriest, houden zij zich warm. Het omgekeerde is ook het geval. Als het zo warm is als afgelopen zomer dan is hun interne koelsysteem voldoende om te blijven leven.”

Gigaveel mesheften

De Waddenunit helpt Wageningen Marine Research bij het schelpdieronderzoek in de Waddenzee. ,,Zo hebben we net een inventarisatie achter de rug van Ensis (mesheften)”, vertelt Laros. ,,Hiervan is een enorm bestand aanwezig op de Waddenzee! Er zijn echt giga veel ensis zaadjes van circa 2 tot 4 centimeter. De steltlopers zijn hier gek op.”