Jongeren actief bezig met Eems-vraagstuk

maandag 26 februari 2018

In het Eems-Dollardgebied zijn de laatste maanden jongeren actief geweest met het ‘anders-varen-vraagstuk’. Dit zorgt voor bewustwording en leidde ondermeer tot een aantal filmpjes.

Het Programma naar een Rijke Waddenzee heeft TOF media gevraagd om onder de projectnaam ‘kopje onder in de Eems’ verbindingen te leggen met een lagere school, een technasium, de zeevaartschool in Delfzijl en een jongerengroep uit Uithuizen.

Termunterzijl
De kinderen van verschillende leeftijdsgroepen en onderwijsnivo zijn op verschillende manieren met het Eemsvraagstuk aan de slag gegaan. Zo hebben de leerlingen van twee basisscholen uit Termunterzijl een film opgenomen met het Groninger Landschap en Groningen Seaports. De kinderen hebben niet alleen de presentatie en het redactiewerk  gedaan, ze hebben ook de animaties zelf geknutselt. De producten zijn ook gepresenteerd in het bijzijn van ouders en grootouders. Bovendien kunnen de filmpjes makkelijk gedeeld worden op social media.

Bij de zeevaartschool kwam strategietrekker Michiel Firet namens PRW langs om een masterclass tegeven over het Eems-vraagstuk. ,,Doordat de kinderen uit deze regio een concreet product maken, zijn ze ook ineens actief aan het denken over ‘hun’ Eems. Dat vergroot de bewustwording”, vertelt Firet.

Eems Dollard 2050
De jongeren van Express TV uit Uithuizen mochten hun film vertonen tijdens de opening van de website van EemsDollard2050.nl. Ze waren vooral onder de indruk van de schepen op de Meijerwerf in Papenburg. ,,Die zijn echt huge. Dan vraag je je toch af; hoe past dat nu door onze Eems?” De Groningse Gedeputeerde Henk Staghouwer was bij de opening van de website en toonde zich blij verrast met het filmwerk.

NB: de hoofdfilm is nog niet online. Het filmpje van Express-tv vindt u hierboven.