Flyway-telling in Afrika in volle gang

donderdag 26 januari 2017

De telling voor de Flyway in Nederland zit er alweer op. De data zijn binnen en kunnen worden ge-analyseerd. In Afrika gaat het echter niet zo snel. Hier zijn namelijk niet zo veel vrijwillige vogelaars. De afstanden zijn bovendien groot en elke locatie kent specifieke problemen. Jaap van der Waarde van Wereld Natuur Ffonds vertelt over zijn beleving in Kameroen.

‘What is in that box?’ Dat zat er in natuurlijk. Ik word in Douala bij de douane uit de rij geplukt en meegenomen naar een klein en heel warm gangetje. Mijn koffer, tas, doos, portemonnee, alles moet open. In de doos zitten 12 verrekijkers en 1 statief van het Kijkers voor Kijkers programma van Vogelbescherming Nederland.

Gratis weggegeven door Nederlandse vogelaars en ze moeten nu door mij worden doorgegeven aan Afrikaanse vogelaars. Maar nog even niet. Waar zijn de originele aankoopbonnen? Heb ik niet. Dan is het illegale invoer. Er moet worden onderhandeld. Dat doe ik uit principe niet, dan moet alles maar in beslag worden genomen. Drie kwartier later mag ik met doos en al door.

Bosruiters, groenpootruiters en reigers
Ik ben in Kameroen voor de megatelling van watertrekvogels langs de hele Oost-Atlantische trekroute tot aan Zuid-Afrika. Het telteam van Kameroen bestaat uit Martin, Robert en Bruno (Cameroon Wildlife Conservation Society), Francis (vogelexpert), en Gilain (student van de Universiteit Dschang). De eerste ochtend oefenen we eerst aan de hand van foto’s in het identificeren van vogels en hoe je groepen vogels telt.

Dan in de auto’s naar het dichtstbijzijnde strandje voor een praktijkoefening. Aan de rand van een wijk met houten huisjes kijken we over een moeras met 28 bosruiters, twaalf groenpootruiters en vier soorten reigers. Een goed begin!  En een mooie oefening want ze waren moeilijk te identificeren. De nieuwe telescopen en kijkers komen goed van pas.

Wereld Natuur Fonds
Jaap van der Waarde werkt voor het Wereld Natuur Fonds. Tien jaar geleden legde hij de basis in Kameroen voor het vogeltellen. Over zijn avontuur van nu, blogt hij zodra daar de kans voor is. Zijn verhalen zijn te lezen op de website van WNF.
Plundering bij een politiepost….