Vogeltel-ervaringen langs de Flyway

vrijdag 24 januari 2014

Afgelopen weekend ging de allereerste integrale vogeltelling langs de gehele Oost-Atlantische flyway van start: de trekroute van watervogels vanuit het Arctische gebied tot aan Zuid-Afrika. Zo’n 1500 vogelliefhebbers tellen deze maand in dertig landen vele miljoenen watervogels. Vogelbescherming Nederland zette de eerste reacties online.

Onvergetelijk dag in Gambia (Simon Delaney)
“Bao bolong is een parel van een wetland ten Noorden van de Gambia-rivier. In de middle of nowhere zijn we gedropt en tellen allerlei watervogels. We lopen enorme afstanden. Tot nu staat de teller op veertig soorten, waaronder zwarte ooievaars, 600 Afrikaanse lepelaars, vorkstraatplevieren en tien soorten overwinterende steltlopers. Om het gebied recht te doen zou je hier een week moeten blijven. Nu moeten we het doen in een dag. Uitgeput zitten we ‘s avonds aan de thee. Doodmoe val ik in slaap bij kampvuur. Een onvergetelijke dag. Eerder hadden we een mooie dagtocht naar de Bijol eilanden, waar we 23 soorten waarnamen en we onder kleurringen konden aflezen van Adouins meeuwen.”

Vrouwen tellen meer in Mauritanië (Djibril Diallo)
“Nature Mauritanië doet mee met dertig mensen aan deze integrale flyway-telling. We tellen op dit moment de watervogels in het nationale park van Diawling. Voor het eerst sinds vijf jaar doen er weer vrouwen mee met het onderzoek. Jammer was dat we te weinig en te slechte kijkers en telescopen hadden. Op deze eerste dag namen we veel meer watervogels waar ten opzicht van vorig jaar in dit gebied: 175.601 versus 144.140.”

Slechtvalk verstoort telling (Joost van Bruggen)
“Op het wad tekent zich een lange brede zwarte streep af. Ik zit op Terschelling, bij de Vierde Duintjes. De streep blijken scholeksters te zijn. Een heleboel scholeksters. Na vijftien minuten heb ik de groep tweemaal geteld in clusters van honderd: 15.060 vogels. Nét als ik klaar ben, vliegt een groot deel op. Het geruis van duizenden vleugels is hoorbaar voordat de groep weer gaat zitten. Waarschijnlijk is het vrouwtje slechtvalk hier debet aan dat hier al jaren in de winter huishoudt. Ze is prachtig, maar tijdens de telling van steltlopers heb ik liever dat ze blijft zitten.”

Meer reacties op www.vogelbescherming.nl