Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

donderdag 26 januari 2017

Flyway-telling in Afrika in volle gang

De telling voor de Flyway in Nederland zit er alweer op. De data zijn binnen en kunnen worden ge-analyseerd. In Afrika gaat het echter niet zo snel. Hier zijn namelijk niet zo veel vrijwillige vogelaars. De afstanden zijn bovendien groot en elke locatie kent specifieke problemen. Jaap van der Waarde van Wereld Natuur Ffonds vertelt over zijn beleving in Kameroen.

‘What is in that box?’ Dat zat er in natuurlijk. Ik word in Douala bij de douane uit de rij geplukt en meegenomen naar een klein en heel warm gangetje. Mijn koffer, tas, doos, portemonnee, alles moet open. In de doos zitten 12 verrekijkers en 1 statief van het Kijkers voor Kijkers programma van Vogelbescherming Nederland.

Gratis weggegeven door Nederlandse vogelaars en ze moeten nu door mij worden doorgegeven aan Afrikaanse vogelaars. Maar nog even niet. Waar zijn de originele aankoopbonnen? Heb ik niet. Dan is het illegale invoer. Er moet worden onderhandeld. Dat doe ik uit principe niet, dan moet alles maar in beslag worden genomen. Drie kwartier later mag ik met doos en al door.

Bosruiters, groenpootruiters en reigers
Ik ben in Kameroen voor de megatelling van watertrekvogels langs de hele Oost-Atlantische trekroute tot aan Zuid-Afrika. Het telteam van Kameroen bestaat uit Martin, Robert en Bruno (Cameroon Wildlife Conservation Society), Francis (vogelexpert), en Gilain (student van de Universiteit Dschang). De eerste ochtend oefenen we eerst aan de hand van foto’s in het identificeren van vogels en hoe je groepen vogels telt.

Dan in de auto’s naar het dichtstbijzijnde strandje voor een praktijkoefening. Aan de rand van een wijk met houten huisjes kijken we over een moeras met 28 bosruiters, twaalf groenpootruiters en vier soorten reigers. Een goed begin!  En een mooie oefening want ze waren moeilijk te identificeren. De nieuwe telescopen en kijkers komen goed van pas.

Wereld Natuur Fonds
Jaap van der Waarde werkt voor het Wereld Natuur Fonds. Tien jaar geleden legde hij de basis in Kameroen voor het vogeltellen. Over zijn avontuur van nu, blogt hij zodra daar de kans voor is. Zijn verhalen zijn te lezen op de website van WNF.
Plundering bij een politiepost….

rapporten en documenten in dit thema

 • maandag 11 juni 2018

  Flywaytelling Afrika 2017

  Eerste resultaten van de flywaytelling van 2017 langs het Afrikaanse deel van de route. De uitkomsten zijn belangrijk om te bepalen waar welke maatregelen nodig zijn om de wadvogels te beschermen (PDF, 5.0 MB).

  naar rapport
 • donderdag 12 januari 2017

  Overzichtskaart Flyway

  Welke landen doen mee? Overzichtskaart Flyway (PDF, 3.2 Mb)

  naar rapport
 • woensdag 16 maart 2016

  Nieuwe kansen voor bedreigde wadvogels

  maart 2014, (pdf, 5.0 Mb)

  naar rapport

Misschien wil je dit ook lezen?

maandag 11 juni 2018

Eerste resultaten Afrika flywaytelling 2017

Meer dan 800.000 Bonte Strandlopers en 50.000 Tureluurs op de Banc d’Arguin (Mauritanië). En zeker 80.000 Zomertalingen in de delta van de Djoudj (Senegal). Zomaar wat indrukwekkende aantallen uit het Afrikaanse kustdeel van de Oost Atlantische  trekroute waarlangs  in 2017 de integrale watervogeltelling  plaatsvond.

meer lezen
maandag 30 april 2018

Fladder over Texel tijdens Wadden Vogelfestival

Fladder over Texel tijdens het Wadden Vogelfestival. Aftrap Landelijke Vogelweek met Wadden Vogelfestival op zaterdag 12 en zondag 13 mei.

meer lezen
woensdag 22 maart 2017

BirdLife aan het woord: trekvogels op de voet gevolgd

Hoe verliep de integrale vogeltelling in het tropische West-Afrika? BirdLife vertelt over haar betrokkenheid bij het waarnemen, leren, begrijpen en tellen van de vogels in dit deel van de wereld. Van Mauritanië tot aan Sierra Leone mobiliseerden zich duizenden vogelliefhebbers.

meer lezen
woensdag 22 maart 2017

Eerste indrukken Oost-Atlantische Flyway

In januari vond de tweede vogeltelling langs de Oost-Atlantische Flyway plaats. In vier weken tijd telden ongeveer 1.500 vogelliefhebbers in 33 landen, vele miljoenen vogels. Deze grootschalige telling is uniek. Wij hebben de eerste indrukken verzameld.

meer lezen
woensdag 22 maart 2017

Mauritanië: dertig tellers tellen zo’n twee miljoen vogels

Terwijl er geschaatst werd in Nederland, bevond Manon Tentij (PRW) zich in het tropische Mauritanië. Op de stranden van het nationaal park Barc d’Arguin telden zij de vogels. Bekijk hier de fotoreportage van haar bijzondere reis.

meer lezen
woensdag 1 februari 2017

Telling Mauritanië uitgebreid besproken in Vroege Vogels

Manon Tentij (PRW) reisde vorige week af naar Mauritanië voor de tweede integrale telling van trekvogels langs de Oost-Atlantische kust. Het programma Vroege Vogels (VARA) maakte een radioreportage over de reis.

meer lezen
woensdag 11 januari 2017

Bijzondere vogeltelling van Waddenzee tot Zuid-Afrika

Is de Waddenzee nog steeds een zwakke schakel voor wadvogels? Dit weekend start de tweede integrale vogeltelling van alle vogels op de trekroute van het arctische gebied tot aan Zuid-Afrika. In vier weken tijd tellen 1.500 vogelliefhebbers in 30 landen, vele miljoenen watervogels. De vogeltelling begint dit weekend in de Nederlandse Waddenzee.

meer lezen
donderdag 21 januari 2016

Midwintervogeltelling van belang voor kennis Flyway

Op Richel, een wadplaat in de Waddenzee, zijn afgelopen weekend 74.774 vogels geteld. De telling is uitgevoerd vanaf de Asterias. Het is al de tweede keer dat bemanningsleden van Rijkswaterstaat en de Waddenunit samen werken om deze telling mogelijk te maken.

meer lezen
dinsdag 17 november 2015

Nieuwe stappen in de samenwerking langs de flyway

Een nieuwe stap is gezet in de samenwerking langs de Oost-Atlantische vogeltrekroute. De samenwerking tussen verschillende landen en organisaties langs de Oost-Atlantische Flyway is verder versterkt. Dat is nodig om de bescherming van trekvogels zo effectief mogelijk te maken.

meer lezen