‘Dei fan de Fiskerij’ haalt WL22 en L08 dicht bij de dijk van Moddergat

dinsdag 6 juni 2017

Op zaterdag 24 en zondag 25 juni staat het Garnalenfabriekje in Moddergat centraal tijdens ‘Dei fan de Fiskerij’ en de ‘Dag van het Wad’. Programma ‘de Garnalefabryk’ organiseert deze dag samen met vissers en dorpsbewoners. De historie en de hedendaagse visserscultuur van Noordoost-Friesland zijn de rode draad door het programma.

Welke soorten vis wordt er gevangen? Wat voor innovatief visgereedschap wordt hiervoor gebruikt? En hoe bereid je een garnaal op zijn lekkerst? Een paar vragen die beantwoord worden tijdens het laatste weekend van juni. Daarnaast is er livemuziek, lokaal eten uit de Waddenzee en de omgeving, Wadlooptochten, een garnalenpelwedstrijd, een modeshow van Waddenwol en is er een film over de visserij te zien in een zeecontainer. Ook zijn er activiteiten voor kinderen, onder andere een struintocht op het Wad en varen op een minibootje in een bassin.

Op 24 juni op ‘De Dei fan de Fiskerij’ wordt het garnalenseizoen geopend met een garnalen veiling. Om 11:30 uur worden er, voor het eerst sinds 1943, weer verse garnalen over de dijk gedragen. Gedeputeerde Sietske Poepjes en RTL4-verslaggever Frits Wester veilen de kisten met garnalen, waarvan de opbrengst naar de WL19 gaat. Deze WL19 is een replica van de Aek die bij de ramp van 1883 vastgelopen en uit elkaar geslagen is op de gronden tussen Schiermonnikoog en Rottumeroog. Op dit moment wordt de Aek gerestaureerd.

Alle activiteiten vinden rondom het Garnalenfabriekje van Moddergat plaats. Dit is de uitvalsbasis voor de ‘Dei fan de Fiskerij’ en ook van de ‘Dag van het Wad’.  De ‘Dei fan de Fiskerij’ moet, net als de ‘Dag van het Wad’, een jaarlijks terugkerend evenement worden, tenminste als het aan Anke Bijlsma programmeur van ‘de Garnalefabryk’ ligt.

Anke schreef samen met Klaas Laansma het ‘Programma de Garnalefabryk’, waarin activiteiten plaats vinden die aansluiten bij de omgeving, lokale betrokkenheid stimuleren en de trots van het Waddengebied doorgeven. Het programma loopt van 2017 tot 2021 en richt zich op de bewoners uit de omgeving, geïnteresseerden uit de provincie en daarbuiten en op de natuur- en cultuurtoerist.

Rijke Waddenzee
PRW ondersteunt de Garnalefabryk met een financiële bijdrage. Het is een mooie kans om de beleving van de Waddenzee aan de vaste wal te vergroten en aandacht te vragen voor de natuurwaarden van het gebied. Vanuit de strategie Beleving Werelderfgoed biedt het tegelijkertijd de mogelijkheid de bewoners meer bij de natuur in hun omgeving te betrekken. Op die manier worden ook zij ambassadeur van het unieke Werelderfgoed Waddenzee.