Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

dinsdag 20 september 2016

Bijzonder veel mosselzaad in westelijke Waddenzee

Er is dit najaar een ongekende hoeveelheid mosselzaad in de westelijke Waddenzee. Bij de jaarlijkse bestandsinventarisatie van sublitorale mosselbanken is in totaal 95 miljoen kilogram mosselzaad in kaart gebracht.

Dat is bijzonder veel. In 2010 en 2011 was er bijvoorbeeld praktisch geen mosselzaad, terwijl in 2015 de teller bleef steken op 20 miljoen kilogram. ,,Sinds 1996 is er niet zo’n grote hoeveelheid mosselzaad gevonden”, weet Nico Laros van de Waddenunit.

De Waddenunit heeft samen met onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR) en adviesbureau MarinX de afgelopen maanden de mosselbanken op de diepere delen van de westelijke Waddenzee in kaart gebracht. Dat doen ze in opdracht van PO Mosselcultuur uit Yerseke en het Ministerie van Economische Zaken.

Gunstige omstandigheden
Er zijn in totaal 1166 stations bezocht, waarbij op elk station steeds een sleep van ca. 200 meter met de mosselkor werd gedaan, waarna er op basis van de vangsten, bestandsschattingen zijn gemaakt. Op deze manier is 2226 ha. sublitorale mosselbanken geïnventariseerd. De 95 miljoen kilogram die nu is waargenomen is uitzonderlijk. ,,Het is al snel 2 tot 3 keer zoveel als gemiddeld”, vertelt Laros.

De omstandigheden waren dit jaar gunstig voor een goede mosselzaadval. ,,De watertemperatuur was goed, dus relatief hoog”, legt Laros uit. “Het voedselaanbod van hele kleine algjes was optimaal en er waren op dat moment weinig kleine garnalen, waardoor de predatie laag was.”

Visserij
Voor de natuur, maar ook voor de visserij is dit goed nieuws. Vorige week dinsdag is de mosselzaadvisserij gestart. Hoewel men drie dagen mocht vissen, had iedereen de eerste dag ruimschoots zijn individuele quotum voor die visweek al gevangen. Enkele schepen waren na een paar uur al gereed.

De komende periode wordt de rest van het quotum opgevist. Die visserij staat gepland in de weken 39, 41 en 43. In deze weken is het doodtij (dat wil zeggen dat er weinig stroming is) en dat is gunstig voor de visserijresultaten. De PO Mosselcultuur heeft afgesproken tot een “Beheerste visserij”. Dat betekent dat er primair gevist wordt in de gebieden, waar het mosselzaad wordt bedreigd. Bijvoorbeeld door vraat van zeesterren of een verhoogde kans op wegspoelen. In de stabielere en voor de visserij gesloten gebieden wordt niet gevist.

Natuur
Het Programma naar een Rijke Waddenzee ondersteunt de transitie naar een meer duurzame mosselvisserij in de Waddenzee. De ontwikkelingen in de gesloten gebieden zijn interessant. Deze gebieden zijn in 2014 gesloten omdat ze het meest kansrijk werden geacht voor de verdere ontwikkeling van meerjarige mosselbanken. Die waren daar immers al in de beviste situatie. Het onderzoek in dit gebied door IMARES (MEGMA-project), en nu ook door de bestandsopname, bevestigt die keuze.

Van de geïnventariseerde mosselbanken met een totaal oppervlak van 2226 hectare liggen de volgende percentages in het gesloten gebied:
11% (253 ha) mosselzaad
44% (462 ha) van het gemengde bestand (meerjarige mosselen en mosselzaad)
71% (677 ha) van de meerjarige mosselen.

Litoraal
Behalve op de diepe delen van de Waddenzee, is er op de droogvallende banken ook mosselzaad geboren en zijn er veel banken bijgekomen. De komende periode gaat de Waddenunit deze banken samen met Wageningen Marine Research (WMR) en MarinX inmeten.

rapporten en documenten in dit thema

 • woensdag 16 maart 2016

  Mossel convenant Waddenzee 2014-2018

  oktober 2014, (pdf, 3.4 Mb)

  naar rapport
 • donderdag 30 juni 2016

  Voortgangsrapportage Verduurzaming Mosselvisserij Waddenzee 2015

  Het jaarverslag van de vorderingen om de mosselvisserij in de Waddenzee te verduurzamen over het jaar 2015 (PDF, 4.2 Mb).

  naar rapport

Misschien wil je dit ook lezen?

donderdag 31 mei 2018

Voorjaarsmosselvisserij zit er op

Gedurende de afgelopen vier weken is er door de mosselkwekers uit Yerseke, Bruinisse, Zierikzee en Tholen de jaarlijkse voorjaar mosselzaadvisserij uitgevoerd. Er werd gevist in de diepere delen van de westelijke Waddenzee tussen Terschelling en Den Oever.

meer lezen
donderdag 4 mei 2017

Mosselzaadvisserij 2017 begonnen

Dinsdag 2 mei is het seizoen weer begonnen om op mosselzaad te vissen in de Waddenzee. De vissers wacht een zware klus. Niet eerder sinds de metingen vanaf 1992 ligt er zoveel mosselzaad.

meer lezen
woensdag 14 december 2016

Veel mosselbankjes in Waddenzee

In de Waddenzee zijn op dit moment spectaculair veel mosselbanken. Dat heeft alles te maken met de goede zaadval van begin dit jaar, meldt Visserijnieuws.

meer lezen
dinsdag 27 september 2016

Zeesterren in de Waddenzee

De Waddenunit is op dit moment druk bezig om droogvallende mosselbanken op te meten. Daarbij komen ze bijzondere zaken tegen zoals zeesterren, razendsnel optrekkend vloed en bijzondere vogels.

meer lezen
maandag 18 juli 2016

Grote hoeveelheid mosselzaad in Waddenzee

De natuur is de mosselkwekers positief gezind dit seizoen. Er zijn hele grote hoeveelheden mosselzaad gevallen op de Waddenzee en in Zeeland.

meer lezen
dinsdag 31 mei 2016

Mosselconvenant werpt vruchten af voor mens en natuur

De afspraken uit het Mosselconvenant van 2008 beginnen in de Waddenzee haar vruchten af te werpen voor mens en natuur. Er is dit jaar weer mosselzaad waardoor een goede visserij mogelijk is in de gebieden waarvan is afgesproken dat daar mag worden gevist. In de gesloten gebieden heeft 500 ha mosselbanken zich ongestoord kunnen ontwikkelen en dat is een duidelijke winst voor de natuur. Voor een volgende stap in deze succesvolle transitie zijn nieuwe kweekpercelen nodig.

meer lezen
donderdag 17 maart 2016

Mosselbanken in de Waddenzee blijven liggen

De drie mosselbanken die vanaf 1997 worden gevolgd door IMARES Wageningen UR (maar al eerder zijn ontstaan) zijn alledrie nog aanwezig in de Waddenzee. Deze banken bestaan inmiddels zeker 20 jaar op dezelfde locatie. De oude banken blijken erg stabiel in oppervlakte.

meer lezen