Mosselzaadvisserij 2017 begonnen

donderdag 4 mei 2017

Dinsdag 2 mei is het seizoen weer begonnen om op mosselzaad te vissen in de Waddenzee. De vissers wacht een zware klus. Niet eerder sinds de metingen vanaf 1992 ligt er zoveel mosselzaad.

In de zomer van 2016 konden we al melden dat er veel mosselzaad was geboren.  Vervolgens zijn er in het najaar 2016 veel nieuwe mosselzaad banken ontstaan in de Waddenzee.

Door de zachte winter van afgelopen jaar is het mosselzaad een klein beetje blijven groeien. Bovendien is er geen ijs geweest. Waardoor de banken amper zijn beschadigd.

Toch waren er genoeg bedreigingen weet Nico Laros van de Waddenunit. ,,De zeesterren en de vogels(Topper –en Eidereenden) hebben mosselzaad opgegeten afgelopen winter, maar er is nog genoeg over!,,

De afgelopen maand is er door Wageningen Marine Research/MarinX een inventarisatie gehouden en er blijkt een enorm bestand aan mosselzaad te zijn. Sinds 1992, toen de meting begon, was er niet zoveel mosselzaad in het voorjaar; ruim 70 miljoen kilogram mosselzaad.

De vissers uit Zeeland gaan hier de komende vijf weken in totaal 37 miljoen kilogram van opvissen en uitzaaien op de mosselpercelen in de Waddenzee. Op de onderwater gelegen akkers(percelen) kunnen de mosseltjes verder groeien tot consumptiemosselen, vertelt Laros.

De vissers mogen mosselbanken die droogvallen, NIET bevissen, die zijn bestemd voor de natuur. Mosselbanken die permanent onder water staan mogen ze WEL bevissen.

Op het plaatje hieronder zijn de mosselbanken te zien.

Mosselbanken Westelijke Waddenzee
De ligging van de mosselbanken in de westelijke Waddenzee