Opdrachtgevers gaan door

De zes opdrachtgevers van het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) gaan onverminderd door met de opgave van een rijke Waddenzee. Want het perspectief van die rijke Waddenzee is nog niet bereikt. Op volle kracht zetten ze het werk van PRW voort. Aan hen de vraag: wat nemen jullie mee naar de toekomst?

Een onafhankelijke stem blijft belangrijk voor een rijke Waddenzee

René Breukel, Rijkswaterstaat

“Als onafhankelijke partij kon PRW relatief makkelijk stakeholders bij elkaar brengen. PRW opereerde als tussenfiguur, niet als organisatie, en vormde daardoor geen bedreiging. Kloppen wij als Rijkswaterstaat aan de deur, dan ontstaat een ander gesprek dan met PRW. Een onafhankelijke gesprekspartner en stem blijft in de toekomst belangrijk voor een rijke Waddenzee. We denken dat de Beheerautoriteit Waddenzee deze onafhankelijke rol met verve gaat oppakken. De Beheerautoriteit moet zaken signaleren, bespreekbaar maken, op tafel leggen en zeggen: waarom komen jullie hier niet uit?”

Wat wegvalt is het aanjagen van noodzakelijke transities

Marco Glastra, Coalitie Wadden Natuurlijk (CWN)

“De stekker gaat uit PRW, terwijl we nog lang niet in de veilige haven van een rijke Waddenzee zijn. Als beheerders werken we intussen samen binnen het Beheerderscollectief Waddenzee. Het beheer is daarmee geborgd. Wat met PRW wegvalt is het aanjagen van noodzakelijke transities. Visserij, havens, baggeren, kabels door de Waddenzee: er ligt een enorme opgave om drukfactoren op het ecosysteem weg te nemen. Zonder PRW ontstaat een gat en valt het speelveld uit elkaar. Het Integraal Beleidskader Natuur Waddenzee zal dit gat moeten vullen, daar gaan we ons als CWN vol voor inzetten.”

PRW heeft bewezen dat we elkaar hard nodig hebben

John Arkes, Waddenprovincies

“Zonder samenwerken komen we nergens. PRW heeft bewezen dat we elkaar hard nodig hebben. Alleen met elkaar komen we tot mooie resultaten. Een gebied als de Wadden moeten we als een integrale opgave benaderen. Niet alleen vanuit de natuur, de visserij of een wateropgave, maar vanuit alle invalshoeken tegelijk. Een oplossing voor één invalshoek gaat vaak ten koste van andere. Dat creëert weerstand, de hakken gaan in het zand. Voor ons als provincies vraagt dit om een open, nieuwsgierige houding. Die houding had PRW. We moeten alle partijen serieus nemen.”

Een rijke Waddenzee vereist lokaal draagvlak

Jesler Kiestra, Staatsbosbeheer

“Mede dankzij PRW is in het Waddengebied een groot gedeeld belang ontstaan voor een rijke Waddenzee. PRW toonde de kracht van gezamenlijkheid. Het programma heeft laten zien hoe je lastige dossiers kunt agenderen en integraal benaderen. Als Staatsbosbeheer zetten we ons blijvend in voor een rijke Waddenzee. Net als PRW betrekken we daar nadrukkelijk de omgeving bij. Door onze terreinen zijn we diepgeworteld in het Waddengebied. Neem de Boschplaat, ons natuurgebied op Terschelling, waarvoor we recent samen met eilanders een toekomstvisie hebben opgesteld. Het traject resulteerde in een breed gedragen visie. Een rijke Waddenzee vereist lokaal draagvlak.”

De nieuwe structuur neemt het integrale werken van PRW over

Peter van Velzen, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

“Als zelfstandig programma werkte PRW over de belangen van organisaties heen. PRW bracht partijen bij elkaar en zocht, vaak in de luwte, naar win-winsituaties voor gevoelige onderwerpen. Voor het Waddengebied bestaat sinds kort een nieuwe governance structuur. Met de Beheerautoriteit Waddenzee voor het integraal beheer en een bestuurlijk overleg van overheden voor het Waddenbeleid. Deze structuur neemt het integrale werken van PRW over. PRW heeft vraagstukken opgepakt en verder gebracht. Het is tijd dat de nieuwe structuur ze bij de kop pakt en heldere besluiten neemt.”

Functies van PRW moeten we elders onderbrengen

Ineke van Gent, burgemeester Schiermonnikoog

“In het Waddengebied gebeurt ontzettend veel: van gas- en zoutwinning tot containervervoer en de aanleg van kabels van aanlandingen voor windmolenparken. De druk op het gebied is groot en naar de cumulatie van de ontwikkelingen wordt onvoldoende gekeken. PRW deed veel onderzoek en gaf adviezen, onder meer over baggeren en duurzame bereikbaarheid van de eilanden. Dat zijn gevoelige onderwerpen, waarbij PRW een ruime blik had en de discussie losmaakte. Deze functies van PRW moeten we elders onderbrengen, bijvoorbeeld bij Rijkswaterstaat en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Onderzoek blijft nodig.”