Waddenmars van start

vrijdag 24 juni 2022

Vandaag zijn 25 jongeren begonnen aan de driedaagse Waddenmars. In drie afzonderlijke routes: Noord-Holland, Fryslân en Groningen, ervaren de jongeren belevenissen die alle zintuigen prikkelen en hun zo een uniek beeld van het Waddengebied geeft. Het uiteindelijke doel is om op de slotdag te komen tot een gezamenlijk manifest voor de toekomst van het Waddengebied in het jaar 2050.

Noord-Holland

De groep Noord-Holland begon de route met een overtocht met de veerboot van Den Helder naar Texel. Op de Texelstroom van Teso werd de groep welkom geheten door directeur Cees de Waal. Teso werkt hard aan duurzaamheid, in 2040 of 2050 is het streven volledig elektrisch te varen.  

Op Texel aangekomen krijgen de jongeren een interessante presentatie over de Prins Hendrikzanddijk van PRW’er Ingrid van Beek. Op deze locatie werd buitendijks door middel van building with nature aan dijkversterking gewerkt. Hierna ging de groep door naar de vogelkijkhut.

Na het bezoek aan de vogelkijkhut en OSG De Hogeberg, waar het Dagblad van het Noorden dit interessante artikel over publiceerde (hier in PDF-formaat), vertrekt de groep op de fiets over het eiland naar Ecomare. Hier geeft Pierre Bonnet een presentatie waarin hij aangeeft dat het de kunst is om als een bioloog naar de natuur te kijken en je te blijven verwonderen. Pierre stelt dat het hoog tijd is dat de mens iets voor onze leefomgeving gaat doen.

De tocht wordt vervolgd naar het Noordzeestrand waar een gesprek plaatsvindt met de lokale ondernemer Rob Werkman. Aansluitend volgt een uitdagende powerkite clinic.

In de avond arriveert de groep Noord-Holland in Het Paradijs op Wieringen bij Rijk aan het Wad. Waar er voor hun heerlijke vegan en glutenvrije gerechten worden gekookt.

Na het avondeten was er voor de jongeren de gelegenheid om vogels te spotten met vogeldeskundige Wim Tijsen bij de kleiput Vatrop. Dit was een bijzonder leuke ervaring! Wim vertelde onder meer prachtige verhalen over de Tureluur, Bergeenden en de Scholekster. Hierna werd de groep bovendien getrakteerd op een schitterende zonsondergang.

Peter van den Dries, donkerte deskundige, verzorgde het slotakkoord van de enerverende dag. Hij vertelde over de maan en het sterrenstelsel en het belang van donkerte als waarde van het Wereld Erfgoed Waddenzee. Een thema waar Programma naar een Rijke Waddenzee zich met het Dark Sky project in trilateraal verband ook voor in zet.

Friesland

De jongeren op de route Fryslân gingen vanuit Harlingen met de veerboot naar Terschelling. Tijdens de overtocht mochten zij in de stuurhut komen kijken en luisterden zij naar een inspirerend verhaal van Dirk Spoor, de algemeen directeur van Rederij Doeksen.

Hij geeft aan dat elektrisch varen in de toekomst wat hem betreft de enige optie is, maar dat hier de nodige aanpassingen voor moeten plaatsvinden. Met name op het stroomnet. Nu al is het mogelijk 50 cent toeslag te betalen op de bootkaartjes voor een fonds voor de eilanden. Zo kan economie en ecologie hand in hand gaan.

Op Terschelling wordt heerlijk geluncht met producten die van het eiland komen, zoals zilte groenten en brood gemaakt van bierborstel. Ook nemen de Waddenmarsjongeren de toekomstvisies van de kinderen van Terschelling in ontvangst.

Na de lunch is het tijd om te gaan strandjutten op het strand van Terschelling onder begeleiding van ervaren strandjutter Guus. Hieronder zie je al het spul dat hij gisteren in twee uur bijeen heeft gejut.

De reis vervolgd en ’s avonds wordt heerlijk buiten gegeten.

Groningen

Voor de jongeren op de Groningse route begon de mars in het stationsgebouw van Delfzijl. Hier kregen zij een ‘Waddenfles’ met verschillende attributen die zij konden gebruiken om de flessen tijdens de tocht te vullen. Daarbij konden zij ondertussen nader kennismaken.

Hierna gaan de jongeren met de bus naar De Punt van Reide aan de Eems. Daar vertelt Groninger Landschap over de flora en fauna in het gebied, die soms nergens anders voorkomt. Hieronder zie je in de verte de vele zeehonden zwemmen. De tocht gaat verder in de richting van Noordpolderzijl.

Hier aangekomen is het erg slecht weer, maar gelukkig kan de groep in ’t Zielhoes gaan zitten. RTV Noord komt langs voor het maken van een reportage. Vanaf minuut 19.29 is de bijdrage van Oetse op Noord te horen. De jongeren luisteren vervolgens aandachtig naar een presentatie van Ernst Lofvers van Rijkswaterstaat.

De volgende stop is Lauwersoog waar met een visserskotter meegevaren wordt. Gelukkig is het nu opgeklaard en zijn de omstandigheden ideaal om de zee op te gaan.

Terwijl de groep over het wad gaat in de viskotter krijgen de jongeren van Johan Rispens ‘zijn’ biertje Seeratt. Bedacht om in te spelen op de veranderende visserij en het denken in mogelijkheden. Daarbij krijgt de groep een ware delicatesse: toastjes met echte verse garnalen.

En als de avond valt, worden de tenten opgezet in de vrije natuur.