Tweede dag van Waddenmars vol activiteiten

zondag 26 juni 2022

Een uiterst gevarieerd en interessant programma hebben de drie groepen op zaterdag 25 juni voor de boeg. Nadat alle groepen een eigen programma volgen, worden de groepen op de namiddag verenigd in de Garnalenfabriek in Moddergat. Hieronder volgen de belevenissen tijdens de tochten en het gezamenlijk deel van het programma.

Noord-Holland

Wat is er lekkerder dan wakker worden in de natuur onder het genot van het gezang van Waddenvogels? Niet veel, aldus groep Noord-Holland. Om op te starten kan er op héél bijzondere wijze gedoucht worden: namelijk op een geïmproviseerde manier met een tuinslang onder een boom. Na het ontbijt gaat de tocht naar Museum Jan Lont waar de jongeren op eigen gelegenheid de tentoonstelling ‘Donkerte van het Wad’ kunnen zien.

Om 10 uur volgde de opening van de Dag van het Wad door gedeputeerde Ilse Zaal met hierin de huldiging van 4 ondernemers die ambassadeurs van het Wad werden.

Toen stond een gesprek met de inwoners van Wieringen op het programma. Hierdoor verkreeg de groep waardevolle inzichten over wonen en leven in het gebied. De deelnemers vertelden dat ze met name toekomst zien in natuurinclusieve landbouw en kwaliteitstoerisme met bezoekers die op een nette wijze met de Wadden omgaan.

In mars-tempo ging de groep vervolgens naar de visafslag in Den Oever voor een bezoek aan de zeeverse vismarkt. Een visser gaf hier zijn kijk op de toekomst van de visserij in de Waddenzee. Momenteel zijn er 60 vissersschepen in de nabije omgeving actief, waarvan 50 zich bezighouden met garnalenvisserij. De toekomst ziet hij vooral in een kleinschalige, schone en mogelijk passieve wijze van vissen, met staand-wanten bijvoorbeeld, zodat de bodem van de Waddenzee minder beroerd wordt. De vis wordt op het moment duur betaald waardoor de vissers, ondanks de hoge brandstofprijzen, door kunnen gaan met vissen. Het verwondert de visser dat de gevangen kokkels ook naar het buitenland gaan, hier zou in Nederland toch ook meer vraag naar moeten zijn?

De groep kreeg na een korte wandeling door Jan Metselaar van Gemeente Hollandskroon meer te weten over het thema Droge voeten in Den Oever: dijkversterking en de uitdagingen die er zijn in de toekomst met de zeespiegelstijging.

Hierna ging de tocht naar Kornwerderzand waar een excursie over de vismigratierivier door PRW’er Jeroen van Herk op het programma staat. Ook enkele andere belangstellenden deden aan de excursie mee. De groep was na het verhaal van Jeroen erg nieuwsgierig welke vissoorten in 2050 gebruik zullen maken van de nieuwe migratieroute. Om een beter beeld te krijgen kunnen geïnteresseerden in het Wadden Center Afsluitdijk met een VR-bril alvast een kijkje nemen in de nieuwe rivier.

Friesland

Na een heerlijke nacht slapen en een goed ontbijt, volgt een ontspannende wandeling over de Boschplaat op Terschelling.

Dan pakt de groep de boot vanuit de haven van Terschelling richting Harlingen en vervolgen zij in het noorden van Friesland de tocht.

Froukje de Jong Krap heeft samen met haar man en twee kinderen een middelgroot aardappelbedrijf in Sint Annaparochie op Het Bildt. De groep wordt meegenomen het land op. Hier leert groep Friesland zieke aardappelen herkennen en vertellen de ondernemers over hoe het bedrijf begon, hoe het land en de grond verandert en hoe zij de toekomst zien van het boerenbedrijf. Helaas zien ze het niet zo rooskleurig in.

Na het interessante bezoek aan de aardappelteler gaat groep Friesland richting Blije, waar dorpsbewoner en Wadloopgids Harry Feenstra alles vertelt over ‘De Terp van de Toekomst’. Dit is een buitendijkse belevingsplek. Harry Feenstra blijkt een baken van informatie en vertelt van alles over terpen, dijken, landbouw, bewoners, landschap, historie, landaanwinning, natuur en veranderingen in de Waddenzee. Één van de dingen die Harry Feenstra graag wil meegeven is dat de kustbewoners graag willen dat ze in de toekomst ook nog buitendijks mogen komen in het gebied dat zelf zo mooi gemaakt is.

Groningen

Na een welverdiende nachtrust vervolgde de groep Groningen de reis na het ontbijt naar het gemeentehuis van Schiermonnikoog, waar zij een onderhoudend gesprek hadden met Burgemeester Ineke van Gent. Zij ging hierbij in op economie en ecologie van het Waddeneiland, de belangrijke positie van toerisme en de unieke status van Nationaal Park.

De tocht ging hierna naar bunker Wasserman in de duinen van Schiermonikkoog waar de groep meer leerde over Schiermonnikoog in de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de overtocht naar Lauwersoog mocht de groep een kijkje in de stuurhut nemen. Na aankomst in de haven vervolgen de jongeren de tocht in de richting van visser Barbara Rodenburg van De Goede Vissers. Zij neemt de groep mee het Wad op om oesters te zoeken.

Aansluitend is er een kanotocht op het Lauwersmeer waarna de groep op de fiets de reis vervolgd.

Gezamenlijk programma

Dan was het zover: de ontmoeting en samenkomst van de drie groepen in de Garnalenfabriek in Moddergat. Hierbij kon gezamenlijk heerlijk genoten worden van lokale groenten en producten, die vers klaargemaakt waren door Wilbert van de Kamp.

Na het leggen van een stevige bodem wandelde de groep naar de Theaterkerk in Nes voor een speciale vertoning van de film Silence of the Tides. Voorafgaand ging Heleentje Swart (Ministerie van de Toekomst) met regisseur Pieter-Rim de Kroon in gesprek over de totstandkoming van de film. Hierdoor kreeg de goed gevulde Theaterkerk een mooie inkijk in de methode en drijfveren van de filmmaker. De indrukwekkende vertoning van het stuk volgde.