Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

woensdag 1 februari 2017

Telling Mauritanië uitgebreid besproken in Vroege Vogels

Manon Tentij,  werkzaam voor Programma naar een Rijke Waddenzee, reisde vorige week af naar Mauritanië voor de tweede integrale telling van trekvogels langs de Oost-Atlantische kust. Rob Buiter, freelance wetenschapsjournalist, maakte namens het programma Vroege Vogels (VARA) een radioreportage over de reis.

Terwijl er geschaatst werd in Nederland, bevonden Manon Tentij en Rob Buiter zich in het warme Mauritanië op de stranden van het nationaal park Barc d’Arguin. Met een gezelschap van circa 50 man, beladen met verrekijkers en telescopen, startte ze de tweede telling van de trekvogels die het gehele jaar rondtrekken van Scandinavië tot aan zuidelijk Afrika.

Het gemixte gezelschap bestaat uit Nederlanders en Fransen, maar het overgrote deel bestaat uit Mauritaniërs. Het voelt als een grote familie en de aangeboden hulp vanuit Nederland wordt rijkelijk omarmd door de bevolking.


Manon Tentij in witte jas
© foto: Rob Buiter

Het doel van de trekvogeltellingen is kennis vergaren over de aantallen. De trekvogels die in onze Waddenzee broeden en verblijven tijdens de trektijd, zitten in de winter vaak in Waddengebieden langs de westkust van Afrika. De opgedane kennis is van groot belang voor de bescherming van onze vogels in de Waddenzee. Het is noodzakelijk dat deze projecten regelmatig worden herhaald. Dit is nodig om een goed beeld te krijgen over dit deel van de wereld. Tijdens de tellingen worden de Mauritaanse- en Afrikaanse vogelaars getraind in het schatten van grote aantallen vogels.

Luister de radioreportage van Vroege Vogels (VARA) hier.

Samenwerking
De telling wordt georganiseerd door het Programma naar een Rijke Waddenzee en gecoördineerd door Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dit gebeurt in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, Birdlife International, Wetlands International en het Wereld Natuur Fonds.

FOTO’S: Rob Buiter

rapporten en documenten in dit thema

  • woensdag 2 september 2015

    Handleiding voor monitoring Westelijk Afrika langs de Flyway

    Handleiding en strategie voor monitoring Westelijk Afrika langs de Flyway (PDF, 1.6 Mb).

    naar rapport

Misschien wil je dit ook lezen?

woensdag 22 maart 2017

Eerste indrukken Oost-Atlantische Flyway

In januari vond de tweede vogeltelling langs de Oost-Atlantische Flyway plaats. In vier weken tijd telden ongeveer 1.500 vogelliefhebbers in 33 landen, vele miljoenen vogels. Deze grootschalige telling is uniek. Wij hebben de eerste indrukken verzameld.

meer lezen
woensdag 22 maart 2017

Vogeltelling in het nieuws

De vogeltelling kreeg vanwege het internationale karakter veel aandacht van de media. Zo maakte Vroege Vogels (VARA) een radiorapportage over de telling in Mauritanië en het 8-uurjournaal en jeugdjournaal maakten een mooi item over het Nederlandse Waddengebied. Maar dat was nog niet alles.

meer lezen
donderdag 26 januari 2017

Flyway-telling in Afrika in volle gang

De flywaytelling in Afrika is een pittige opgave. Hier zijn namelijk niet zoveel vrijwillige vogelaars. De afstanden zijn bovendien groot en elke locatie kent specifieke problemen. Jaap van der Waarde van Wereld Natuur Fonds vertelt over zijn beleving in Kameroen.

meer lezen
dinsdag 17 november 2015

Nieuwe stappen in de samenwerking langs de flyway

Een nieuwe stap is gezet in de samenwerking langs de Oost-Atlantische vogeltrekroute. De samenwerking tussen verschillende landen en organisaties langs de Oost-Atlantische Flyway is verder versterkt. Dat is nodig om de bescherming van trekvogels zo effectief mogelijk te maken.

meer lezen
vrijdag 7 maart 2014

Eerste inzichten van Flywaytelling

Voorzichtig druppelen de eerste resultaten binnen van de grote simultaantelling langs de Oost-Atlantische Flywayway. In Mauretanië zijn veel minder vogels aangetroffen dan vantevoren werd verwacht.

meer lezen