Telling Mauritanië uitgebreid besproken in Vroege Vogels

woensdag 1 februari 2017

Manon Tentij,  werkzaam voor Programma naar een Rijke Waddenzee, reisde vorige week af naar Mauritanië voor de tweede integrale telling van trekvogels langs de Oost-Atlantische kust. Rob Buiter, freelance wetenschapsjournalist, maakte namens het programma Vroege Vogels (VARA) een radioreportage over de reis.

Terwijl er geschaatst werd in Nederland, bevonden Manon Tentij en Rob Buiter zich in het warme Mauritanië op de stranden van het nationaal park Barc d’Arguin. Met een gezelschap van circa 50 man, beladen met verrekijkers en telescopen, startte ze de tweede telling van de trekvogels die het gehele jaar rondtrekken van Scandinavië tot aan zuidelijk Afrika.

Het gemixte gezelschap bestaat uit Nederlanders en Fransen, maar het overgrote deel bestaat uit Mauritaniërs. Het voelt als een grote familie en de aangeboden hulp vanuit Nederland wordt rijkelijk omarmd door de bevolking.


Manon Tentij in witte jas
© foto: Rob Buiter

Het doel van de trekvogeltellingen is kennis vergaren over de aantallen. De trekvogels die in onze Waddenzee broeden en verblijven tijdens de trektijd, zitten in de winter vaak in Waddengebieden langs de westkust van Afrika. De opgedane kennis is van groot belang voor de bescherming van onze vogels in de Waddenzee. Het is noodzakelijk dat deze projecten regelmatig worden herhaald. Dit is nodig om een goed beeld te krijgen over dit deel van de wereld. Tijdens de tellingen worden de Mauritaanse- en Afrikaanse vogelaars getraind in het schatten van grote aantallen vogels.

Luister de radioreportage van Vroege Vogels (VARA) hier.

Samenwerking
De telling wordt georganiseerd door het Programma naar een Rijke Waddenzee en gecoördineerd door Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dit gebeurt in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, Birdlife International, Wetlands International en het Wereld Natuur Fonds.

FOTO’S: Rob Buiter