PRW draagt stokje Vismigratierivier over

donderdag 18 december 2014

Het Programma naar een Rijke Waddenzee draagt het stokje voor de planuitwerking van de Vismigratierivier over aan De Nieuwe Afsluitdijk. De aanjaagfunctie van PRW voor de vispassage is daarmee afgerond, hoewel de adviesfunctie blijft.  

De Nieuwe Afsluitdijk (DNA) zal nu de planuitwerking volledig op zich nemen. Om de continuïteit te waarborgen zullen veel mensen die eerder voor PRW aan de slag waren nu namens DNA de plannen voor de Vismigratierivier verder uitwerken.

Vrij baan voor vissen
,,Dit hoort bij onze aanjaagfunctie”, vertelt programmamanager Kees van Es. ,,PRW heeft het aangedurfd om in het begin te investeren als trekker van dit project. Toen eenmaal uit de haalbaarheidstudie bleek dat het ook écht haalbaar was, is het proces heel snel gegaan. Resulterend in het nieuws dat Rijk en Regio een opening kunnen maken in de Afsluitdijk om vissen vrij baan te geven.”

Toekomstbestendige Afsluitdijk
Het betekent echter niet dat de rol van het Programma naar een Rijke Waddenzee voor de nieuwe herinrichting van de Afsluitdijk voorbij is. ,,Nee, inhoudelijk blijven we betrokken bij de planuitwerking voor de Vismigratierivier. En in samenwerking met DNA gaan we ook kijken naar andere  kansen langs de Afsluitdijk”, stelt Van Es. ,,Denk bijvoorbeeld aan vogels en kwelders. Wat kunnen we daar mee doen om de Afsluitdijk toekomstbestendig te maken?”

Meer weten over de Vismigratierivier? www.vismigratierivier.nl