Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

maandag 17 december 2018

Nieuw Programmaplan: Rijke Waddenzee van Werelderfgoedklasse

Een duurzame Waddenzee van Werelderfgoedklasse, dat is het doel van het ‘Programma naar een Rijke Waddenzee’ (PRW) dat vanaf januari 2019 met vier jaar verlengd wordt. De komende jaren blijven het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), de Waddenprovincies, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de Coalitie Wadden Natuurlijk samenwerken aan natuurverbetering en transities naar duurzaam (economisch) medegebruik in het Waddengebied. Dit schrijft minister Carola Schouten (LNV) in haar brief aan de Tweede Kamer.

Minister Schouten: “De afgelopen jaren is het Programma naar een Rijke Waddenzee van grote waarde gebleken bij het uitdagen en aanjagen van projecten in het Waddengebied. Bijvoorbeeld bij de verduurzaming van de Waddenvisserij, maar ook het project Dark Sky Werelderfgoed Waddenzee waar we eerder dit jaar met onze trilaterale partners over spraken. De komende jaren worden er belangrijke vervolgstappen gezet voor een toekomstbestendige Waddenzee”.

Programma naar een Rijke Waddenzee

De komende programmaperiode gaat het PRW verder werken aan natuurverbetering en transities naar een duurzaam (economisch) gebruik van het Waddengebied. Binnen deze twee opgaven wordt er aan acht verschillende thema’s gewerkt, namelijk: klimaatverandering, natuurlijk dynamiek, onderwaternatuur, vogels, visserij, bereikbaarheid, randen van het Wad en het versterken van de kernwaarden van het Werelderfgoed.

Evaluatie

Na de evaluatie van dit  voorjaar bleek dat het PRW als “tussenfiguur” nog steeds een belangrijke rol speelt bij het aanjagen en verbinden van initiatieven om het medegebruik en het natuurherstel van het Waddengebied te bevorderen. Bijvoorbeeld bij projecten zoals de verduurzaming visserij (mosselen, garnalen, kokkels) en het Actieplan Broedvogels Waddenzee. Maar ook initiatieven rondom het tegengaan van plastic soep, Dark Sky, toerisme en verduurzaming van de bereikbaarheid van de eilanden hebben een impuls vanuit het PRW gekregen.

Officieele bekendmaking Minister Schouten

rapporten en documenten in dit thema

 • maandag 17 december 2018

  Evaluatie PRW 2015-2018

  Evaluatie van onderzoeksbureau AEF naar het functioneren van PRW in de periode 2015-2018 in opdracht van de Minister (PDF, 8.1 Mb).

  naar rapport
 • donderdag 13 december 2018

  Programmaplan PRW 2019-2022: Wad Veerkrachtig!

  Programmaplan Naar een Rijke Waddenzee 2019-2022: Wad Veerkrachtig! In dit plan staat de werkwijze van PRW beschreven. Wat gaan we doen en hoe voor de periode 2019-2022? (PDF, 13.0 Mb)

  naar rapport
 • maandag 17 december 2018

  Aanbiedingsbrief Programmaplan 2019-2022

  Aanbiedingsbrief van Minister Carola Schouten van het Programmaplan aan de Tweede Kamer voor het Programma naar een Rijke Waddenzee.

  naar rapport

Misschien wil je dit ook lezen?

donderdag 24 januari 2019

Vacature: Adviseur Mariene Ecologie

Zet jij je graag in voor het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee? Wij (Programma naar een Rijke Waddenzee) zijn op zoek naar een enthousiaste Marien Bioloog die ons team komen versterken!

meer lezen
donderdag 17 januari 2019

Vacature bij PRW: Ambitieuze procesmanager gezocht!

Het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) is op zoek naar een Senior procesmanager. Je hebt wo-niveau en minimaal vijf jaar werkervaring binnen de domeinen natuur, economie en water. Om deze functie met succes te kunnen vervullen, ben je bevlogen en gepassioneerd. Daarnaast ben je bekend met de karakteristieken van het Waddengebied.

meer lezen
vrijdag 21 september 2018

Integrale studie naar zeespiegelstijging, bodemdaling en sedimentatie in de Nederlandse Waddenzee verschenen

Kunnen de wadplaten in de Waddenzee verdrinken? Dat is de hoofdvraag van een studie naar bodemdaling, klimaat en sediment in het Waddengebied. Verschillende experts van verschillende vakgebieden komen tot de conclusie dat vanaf 2100 wadplaten zullen gaan verdwijnen. De mate waarin hangt af van het toekomstscenario.

meer lezen
dinsdag 22 mei 2018

Uitkomsten 13e Waddenzeeconferentie

Een paradijs voor broedvogels, een herstelde visstand, een onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering en een verdere verduurzaming van de havens rondom de Waddenzee. Dat is de uitkomst van de 13de Trilaterale Waddenzeeconferentie in Leeuwarden.

meer lezen
dinsdag 30 januari 2018

Waar gaat PRW in 2018 mee aan de slag?

Het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) gaat dit jaar aan de slag met 56 projecten voor duurzaam economisch gebruik en natuurontwikkeling in het Waddengebied. De uitvoeringsagenda 2018 kun je nu downloaden en bekijken.

meer lezen