Vacature: Adviseur Mariene Ecologie

donderdag 24 januari 2019

Staatsbosbeheer heeft een vacature voor een adviseur mariene ecologie voor het Programma naar een Rijke Waddenzee. Je adviseert vanuit de ecologie en ecologische concepten en initiatieven én neemt zelf acties ter hand. Je hebt en onderhoudt een breed (wetenschappelijk) netwerk en zoekt de samenwerking op met beleidsmakers en beheerders. 

Je levert ecologische expertise aan de collega’s van het programma. Je bent in staat kennis- en adviesvragen te formuleren en om projecten en processen te begeleiden. De expertise van de adviseur mariene ecologie richt zich vooral op het functioneren van het Waddengebied op ecosysteemniveau, het water- en bodemsysteem, de ecosysteeminteracties en de interacties met menselijk gebruik. Je assisteert bij het aanleveren van kennis, het meedenken in oplossingen en signaleert zelf ook belangrijke inhoudelijke en maatschappelijke ontwikkelingen.

Goed netwerk

Je beschikt over een goed wetenschappelijk en bestuurlijk netwerk. Als adviseur kun je, je verplaatsen in de belangen van de opdrachtgevers en belanghebbenden én ben je oplossingsgericht. Vanuit PRW neem je deel aan externe bijeenkomsten en interne overleggen. Zowel op inhoudelijk als op bestuurlijk niveau.

Veerkrachtig Wad

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Rijkswaterstaat, de Waddenprovincies, Staatsbosbeheer en de samenwerkende natuurorganisaties verenigd in de Coalitie Wadden Natuurlijk (CWN) werkt het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) aan een duurzame Waddenzee van Werelderfgoedklasse. Met elkaar zijn wij aan het werk om de Waddenzee als natuurgebied sterker en veerkrachtiger te maken voor mens én natuur.

Aanjager en verbinder

PRW is hiervoor gevraagd partijen uit te dagen, initiatieven aan te jagen en (mede) te ontwikkelen en partijen en initiatieven te verbinden. Voor de uitvoering van haar werkzaamheden zoeken Staatsbosbeheer en PRW naar een adviseur mariene ecologie, die met kennis van zaken en bestuurlijke sensitiviteit, als verbinder tussen beleid en uitvoering de doelen van Naar een Rijke Waddenzee kan helpen realiseren.

Functie-eisen

 • Je hebt WO werk- en denkniveau en tussen de 5 en 10 jaar relevante werkervaring.
 • Werkervaring in de deltagebieden (Waddengebied of Nederlandse delta) is een pré.
 • Je hebt ervaring met het proces- en projectmatig werken en kan goed balanceren tussen inhoud, proces en relatie.
 • Je bent bekend met de karakteristieken van het Waddengebied.
 • Je bent in staat innovatieve pilots op te zetten en te begeleiden op het gebied van natuurverbetering, met oog voor menselijk medegebruik.
 • Je bent conceptueel en analytisch sterk en stijgt boven de materie uit.
 • Je hebt een sterk en relevant netwerk, je bent een aanjager en inspirator én kunt partijen verbinden.
 • Pragmatisch werken zit in je DNA, ‘leren door doen’ is je credo.
 • Je bent niet bang om patronen te doorbreken en toont daarin lef.
 • Je durft anderen aan te spreken en staat zelf ook open voor feedback.
 • Je bent open, proactief en resultaatgericht waarbij je in staat bent om anderen mee te nemen.

De volledige vacaturetekst, inclusief salarisindicatie, vind je op de website van Staatsbosbeheer: Adviseur Mariene Ecologie