Bijzondere vondst: Trossen eieren van pijlinktvis

maandag 4 juni 2018

De Waddenunit heeft onlangs een bijzondere vondst gedaan in de Waddenzee. Op het mosselrekje in het Oosterom (iets ten zuiden van  Terschelling)  trof de bemanning enkele trossen eieren van een pijl(staart)inktvis 

In hoeverre de vondst écht uniek is voor de Waddenzee,  is niet bekend. ,, Het is in elk geval bijzonder”, vertelt Nico Laros van de Waddenunit. Hij werkt al meer dan dertig jaar op de Waddenzee. ,,Ik heb het in al die jaren nog nooit gezien of gevonden.”

Zeekat en pijlinktvis

Twee jaar geleden vond de bemanning van de Asterias ook al eieren van een inktvis op exact dezelfde locatie. Maar dat was die van de zeekat. Dat was eveneens een bijzondere vondst.

Eerder al melden onderzoekers een toename van inktvissen in ondermeer de Noordzee. Een uitbreiding naar de Waddenzee zou niet onlogisch zijn. Het is relatief luw en warm water. Bovendien is de garnaal (naast bepaalde vissoorten)  een belangrijke  prooi. In de Zeeuwse wateren is de inktvis al langere tijd bezig met een opmars.

Voortplanting

Volwassen dieren komen in het voorjaar vanuit Het Kanaal naar het noorden om hier langs de Noordzeekust te paaien. Het voedsel bestaat voornamelijk uit vis en garnalen.  De vrouwtjes zetten doorzichtige 2 mm grote eieren af, ingebed in gelatineuze snoeren van circa 20 centimeter lengte. Deze worden in trosjes met een steeltje vastgemaakt op het substraat, zoals duidelijk te zien is op de foto.

Rijke Waddenzee

Het Programma naar een Rijke Waddenzee kijkt op dit moment ondermeer naar wat de toegevoegde waarde zou kunnen zijn van harde structuren in de Waddenzee. De vondst van dergelijke eieren op een hard stukje structuur (een mosselmandje) is dan waardevolle input.

FOTO: Nico Laros / Waddenunit