Waddenzeeconferentie in Tønder

woensdag 5 februari 2014

Deze week is de twaalfde Trilaterale Ministersconferentie over de Waddenzee in het Deense Tønder. Het voorzitterschap is dit keer in handen van Denemarken. Aan het einde van de conferentie wordt het stokje overgedragen aan Nederland.

De vraag is altijd wat levert zo’n conferentie nu concreet op? Het belangrijkste resultaat van deze conferentie is dat Duitsland, Denemarken en Nederland de Waddenzee in de afgelopen 30 jaar steeds meer als geheel zien. Belangrijk, omdat het niet ophoudt bij de landsgrenzen. Op deze manier kunnen we het bijzondere karakter van de Waddenzee beter beschermen.

Rijke Waddenzee en Tønder
Voor het Programma naar een Rijke Waddenzee zijn tijdens dit congres in Tønder vooral vier onderwerpen van belang. Namelijk de Flyway, de ontwikkeling van een exotenstrategie, het ontwikkelen van een kombergingsbenadering en de vismigratie.

1) Tijdens het congres erkennen de ministers het cruciale belang van de Waddenzee als onderdeel van de East-Atlantic Flyway. Dat is de vogeltrekroute van watervogels die loopt van het Arctische gebied tot aan Zuid-Afrika.

2) Om de unieke natuur van de Waddenzee te bewaren ontwikkelt PRW samen met andere partijen een trilaterale strategie die invasieve soorten tegengaat. Deze strategie wordt verder aangescherpt in Tønder.

3) Juist om dat we steeds beter beseffen dat je de Waddenzee als geheel moet bekijken is het ontwikkelen van een kombergingsbenadering erg belangrijk.

4) Het verbeteren van de visstand in de Waddenzee doe je niet alleen. PRW wisselt op de conferentie internationale contacten uit en ervaringen over vismigratie. Het idee van de Vismigratierivier is bijvoorbeeld toegelicht aan de Duitsers en Denen.