Waddenfonds reserveert geld om garnalenverguningen op te kopen

vrijdag 18 december 2015

Het dagelijks bestuur van het Waddenfonds stemt in met de contouren voor de Opkoopregeling Garnalenvisvergunningen Waddenzee. Voor deze regeling reserveert het Waddenfonds een indicatief bedrag van maximaal 10 miljoen euro, voornamelijk bedoeld voor de opkoop van garnalenvisvergunningen in de Waddenzee.

De regeling is de kern van Viswad, zoals het convenant tussen overheden, natuurorganisaties en de visserij in het Waddengebied heet. Doel van Viswad is een uitbreiding van het areaal beschermde gebieden in de Wadden en een vermindering van de visserijdruk door garnalenvissers.

Investering in natuur
De opkoopregeling maakt de weg vrij om gebieden voor het vissen op garnalen te sluiten en de ecologische waarden van de Waddenzee te versterken. Daarmee blijft er perspectief voor de resterende garnalenvissers in de Waddenzee en neemt de visserijdruk in de Waddenzee af.

De regeling zal, na goedkeuring door de Europese Commissie in Brussel, in de tweede helft van 2016 worden opengesteld. Vanaf 2017 start de uitvoering van de opkoopregeling.

Rijke Waddenzee
Het Programma naar een Rijke Waddenzee ondersteunt het proces van VisWad door het leveren van de secretaris. Bovendien houdt het als netwerkorganisatie de kansen voor integraliteit in de gaten.