Vismigratierivier in vier beelden

woensdag 19 november 2014

De Afsluitdijk kan en mag een opening krijgen voor vis. Dat hebben Rijk en Regio dinsdag 18 november bekendgemaakt. Tijdens de persconferentie werd ook de nieuwste visualisatie van de Vismigratierivier gelanceerd.

Het Programma naar een Rijke Waddenzee stond de afgelopen jaren aan het roer voor de planuitwerking van de Vismigratierivier. Dit deed PRW in opdracht van De Nieuwe Afsluitdijk. Via onderstaande plaatjes kun je goed zien hoe de inzichten in de loop van de tijd zijn veranderd.

Impressie van de Vismigratierivier op 18 november 2014.
De Vismigratierivier heeft twee ingangen, zodat vissen makkelijk de ingang vinden. Ook is er ruimte voor de natuurlijke uitstraling zoals een vogeleiland, stellages voor het invangen van slib voor kweldernatuur en een estuarien gedeelte waar vissen geleidelijk aan kunnen wennen aan de zoet-zout-overgang.

Impressie van de Vismigratierivier op 14 november 2013
Om de werking van de vismigratierivier goed uit te kunnen leggen, wordt er een animatiefilm gemaakt eind 2013. Wat opvalt is dat de estuariene uitstraling (dus met brakwaternatuur) ontbreekt. Bovenin kun je zien dat we er net achter kwamen dat het handig is dat er twee openingen zijn in plaats van één grote. Er is namelijk ook een duiker ingetekend.

Impressie van de Vismigratierivier op 31 oktober 2012
Wat gelijk opvalt bij deze inmpressie is de lange kronkelende beweging. Hier hadden we namelijk in de gaten dat we lengte nodig zouden hebben. Zo voorkom je dat er zout in het IJsselmeer komt. Door de kronkel heb je minder oppervlakte nodig en haal je toch de benodigde lengte. Tijdens vloed zal het zoute water ver de Vismigratierivier instromen, maar als het eb wordt, trekt dit weer terug. Daar is de lengte voor nodig.

Impressie van de Vismigratierivier medio 2012
Op 24 januari 2012 stapte het Programma naar een Rijke Waddenzee in het project op verzoek van De Nieuwe Afsluitdijk. De vraag aan PRW was om de natuurambitie uit te werken voor de Afsluitdijk, inclusief vispassages. Wat opvalt aan deze eerste afbeelding zijn de extra dijken die er voor zouden moeten worden aangelegd. En ook opvallend: er was een ‘nepingang’. De ingang rechts loopt namelijk dood. En je ziet opvallend veel groen aan de Waddenzeekant.

MEER: www.vismigratierivier.nl