Veel belangstelling voor symposium duisternis Waddengebied

donderdag 19 oktober 2017

Ruim 120 onderzoekers, beleidsmedewerkers en andere belangstellenden  gaan vanmiddag, vanavond en morgenvroeg de koppen bij elkaar steken over Duisternis in het Waddengebied. Dat doen zij op het 19e symposium van de Waddenacademie. Het evenement wordt georganiseerd in Dark Sky Park Lauwersoog.

De locatie is speciaal uitgekozen omdat het mooi aansluit op het centrale thema: Feel the Night. Duisternis en stilte worden namelijk steeds meer erkend als landschappelijke kwaliteiten. Bovendien wordt het belang van duisternis voor mens en dier steeds meer wetenschappelijk onderbouwd.

Een gebrek aan duisternis, zo wijzen de eerste signalen uit, verstoort natuurlijk gedrag van veel dieren en planten. Kamiel Spoelstra, onderzoeker bij het NIOO, licht de resultaten toe van het meerjarig onderzoek dat loopt naar effecten van kunstlicht op de natuur.

Duisternis in het Waddengebied
De 120 deelnemers van het symposium buigen zich verder over vragen als;
+ Hoe zorgen we ervoor dat de duisternis blijft, of misschien nog iets donkerder wordt?
+ Hoe handhaven we de kostbare stilte in het Waddengebied?
+ Welke evenementen passen in een Werelderfgoedgebied?
+ Hoe staat het met het Uitvoeringsprogramma Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied?
+ Wat zijn de effecten van kunstlicht op natuur?

Naast praten over het thema, gaan de 120 deelnemers ook de duisternis ervaren. De boswachters van Staatsbosbeheer verzorgen in de loop van de avond een rondleiding door het het Dark Sky Park Lauwersmeer.

Partners
De Waddenacademie organiseert het congres in samenwerking met het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW), Night Light en stichting Feel the Night. Het volledige programma vind je hier: Programma Feel the Night

 

UPDATE: Omrop Fryslân hield een interview met Titan Oterdoom, namens PRW projectleider van het Dark Sky Werelderfgoed gebied.
Luister het radio-item