Onderwatercafés gaan online verder

woensdag 26 augustus 2020

Vanwege COVID-19 konden de drie Onderwatercafés in maart en april geen doorgang vinden. We organiseren deze Onderwatercafés nu online in september en oktober. Je kunt dan thuis meedoen en op een interactieve manier meer te weten komen over de natuur onder water in de Waddenzee.

Wondere wereld onder water

Benieuwd naar het leven onder de zeespiegel van de Waddenzee? Welke bijzondere schatten herbergt de Waddenzee nu eigenlijk onder water? Bij laag water is al van alles te zien: krabben, wadslakjes, een bot, half ingegraven in het zand. Maar ga je dieper, dan is er nog een hele onderwaterwereld te ontdekken. Doe mee met de online Onderwatercafés en kom meer te weten over de wondere wereld onder water.

Drie Onderwatercafés in september en oktober

De drie online Onderwatercafés hebben elke een eigen thema met een gastspreker. De interactieve onderwaterkaart krijgt natuurlijk ook aandacht en we spelen de Waddenpubquiz. Zo brengen we de onderwaternatuur van de Waddenzee bij jou in huis.

De Onderwatercafés starten om 20.00 uur en duren tot ongeveer 21.15 uur. Van te voren ontvang je van ons een Zoom link om mee te kijken en mee te doen.

Donderdag 17 september: De Waddenzee, Swimway en kraamkamer

Wouter van der Heij, werkzaam bij de Waddenvereniging, vertelt meer over het project Swimway Waddenzee. Voor veel vissen is de Waddenzee een belangrijke schakel in hun levenscyclus. Voor de ene vissoort is het hun leef- of paaigebied,  andere vissen gebruiken de Waddenzee om van zoet naar zout water te gaan en andersom. Het project werkt aan herstel van vismigratieroutes en de kraamkamerfunctie van de Waddenzee.

Donderdag 8 oktober: Waar onderwater boven water wordt

Ciska van Geer is Wadvaarder en tevens fotograaf. Het Wad optimaal beleven, dat is wat zij doet en graag deelt. Ciska neemt ons aan de hand van mooie waddenbeelden mee het Wad op, als “onder water boven water wordt”.

Woensdag 21 oktober: Plankton en het ecosysteem

Barbara Rodenburg is visser op de TS31 Internos en is aangesloten bij Goede Vissers. Bijzonderheden en observaties die zij als vissers doen, geven ze door aan onderzoekers van het Wad. Samen zorgen ze voor een beter begrip van het ecosysteem van de Waddenzee. Barbara laat zien hoe bijzonder plankton is en welke rol het speelt in de onderwaternatuur. Ze neemt ‘levend’ plankton mee om te kunnen bekijken.

Doe mee!

Ben je nieuwsgierig naar de wereld onderwater? Meld je dan aan voor één of meerdere online Onderwatercafés. Deelname is gratis maar aanmelden is noodzakelijk. Dat kan door een e-mail te sturen naar onderwatercafe@gmail.com. Geef daarbij aan voor welk(e) Onderwatercafé(s) je aanmelding is.  

Meer informatie

De onderwatercafés zijn een initiatief van Programma naar een Rijke Waddenzee. We organiseren samen met beheerders en onderzoekers meerdere cafés met als doel onderwaternatuur bekend en bemind te maken. Om zo de bescherming van natuur onder het wateroppervlak te verankeren in beheer en beleid. Kijk op www.rijkewaddenzee.nl/onderwatercafes voor meer informatie over de Onderwatercafés.