Kust&Zee gids: voor een rijke kust en een gezonde zee

dinsdag 23 juli 2019

Wie op vakantie gaat langs de Nederlandse kust zal ‘m vast tegenkomen. De Kust&Zee gids 2019-2020. Programma naar een Rijke Waddenzee heeft er ook een bijdrage geleverd: Onzichtbaar Wadden. Over onderwaternatuur en duisternis, Waddenzee-waarden die veel minder opvallen maar van groot belang zijn.

Onzichtbaar Wadden - pagina Kust&Zee gids

Onderwaternatuur

Onder water bruist het van het leven. Daar ligt het fundament van de bijzondere natuur in de Waddenzee. Bij laag water is al het nodige te zien: krabben, wadslakjes, een bot, half ingegraven in het zand. En ga je dieper, dan kom je in de wereld van de onderwaternatuur.

Dark Sky

Echte duisternis wordt steeds zeldzamer. Nederland hoort bij de felst verlichte gebieden van Europa. De Waddenzee is één van de donkerste plekken van Nederland. Hier kun je genieten van echte duisternis en van een fonkelende sterrenhemel. In het Waddengebied liggen twee Dark Sky Parken: natuurgebied De Boschplaat op Terschelling en Nationaal Park Lauwersmeer.

Kust&Zee gids

De Kust&Zee gids verschijnt in een oplage van 200.000 stuks langs de gehele Nederlandse kust. Van Zeeland tot aan Schiermonnikoog. Je kunt ‘m onder meer tegenkomen op de veerboten naar de Waddeneilanden, VVV-kantoren, bezoekerscentra en op campings.

Blader hier door de volledige Kust&Zee gids 2019-2020.


Programma naar een Rijke Waddenzee

We willen de onderwaternatuur van de Waddenzee bekend en bemind maken. Als bestuurders, gebruikers, bewoners, beheerders en beleidsmakers de waarde inzien van de onderwaternatuur en de urgentie van verbetering dan ontstaat ook meer bereidheid om de onderwaternatuur te respecteren en te beschermen. PRW werkt samen met UNESCO, overheden en ondernemers in Nederland, Duitsland en Denemarken aan trilaterale samenwerking. Zo werken we aan gezamenlijk beleid en beheer voor de onderwaternatuur in de Waddenzee en aan het vergroten van de bewustwording en uitdagen van partijen om fysieke maatregelen te nemen om de beleving van de nacht te versterken.