Drone ingezet voor monitoring zeegrasherstel

dinsdag 1 maart 2016

Bij Schiermonnikoog is voor het eerst een drone ingezet bij de monitoring van groot zeegras. Dat melden Natuurmonumenten en de Radboud Universiteit in hun nieuwsbrief van februari over het zeegrasherstel in de Waddenzee.

Speciale Software
Bovendien wordt er nu speciale software ontwikkeld zodat zeegras automatisch herkent wordt ten opzichte van andere planten. Daarmee wordt dan veel tijdwinst geboekt. Uit waarnemingen blijkt dat Wadvogels niet reageren op de aanwezigheid van drones (in tegenstelling tot de aanwezigheid van mensen).

De resultaten van de nieuwe monitoring worden nu nog ge-analyseerd. De onderzoekers verwachten in de lente de eerste conclusies te kunnen trekken.

Rijke Waddenzee en partners
Het Programma naar een Rijke Waddenzee werkt op dit moment aan een meerjarenprogrammering voor zeegras. Uiteindelijk doel is dat er weer grote zeegrasvelden terugkomen in de Waddenzee. Ze hebben ondermeer een belangrijke functie als biobouwer. Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten zijn de belangrijkste uitvoerders van zeegrasherstel in Nederland.

Website Zeegrasherstel Waddenzee
Meer kennis nodig voor zeegrasherstel