Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

maandag 22 oktober 2018

Bosatlas van de Wadden is een mooie ontdekkingsreis

De Bosatlas van de Wadden is klaar! Het eerste exemplaar is uitgereikt aan de directeur van de Waddenvereniging; Lutz Jacobi. Dit gebeurde in het nieuwe bezoekerscentrum bij Kornwerderzand. De Bosatlas behandelt een breed scala aan onderwerpen: Van IJstijd tot zandsuppletie, van plankton tot zeehond en van natuurherstel tot toerisme en nog veel meer.

Bosatlas van de Wadden

De Bosatlas van de Wadden brengt dit bijzondere UNESCO Werelderfgoed in al zijn facetten en in al zijn schoonheid over het voetlicht. Honderden kaarten, illustraties en foto’s (onder meer van luchtfotograaf Karel Tomeï en van de maker van de bioscoopfilm WAD, Ruben Smit) geven een samenhangend beeld van dit unieke stukje Nederland.

Nergens ter wereld is er zo’n diverse en dynamische kustzone die continue gevormd wordt door wind en getijden. De Wadden is één van ’s werelds belangrijkste ecosystemen. In 224 pagina’s wordt u meegenomen op ontdekkingsreis door dit natuurgebied. De kenmerkende kaarten in Bosatlasstijl laten zien waar wandelende eilanden, geulen, zandplaten, trekvogels, zeehonden, vissers, scheepswerven, dialecten, terpen, volksfeesten en nog heel veel meer zich bevinden. En de heldere infographics geven inzichten in eendenkooien en de bijzondere onderwaterwereld die niet alleen bestaat uit flora en fauna.

Rijke Waddenzee

Het Programma naar een Rijke Waddenzee heeft een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de Bosatlas van de Wadden. Ondermeer door tekst en uitleg te geven over onderwerpen, door de samenhang te duiden en door contacten te leggen. Waar PRW erg blij mee is, is dat de onderwaterkaart van de Waddenzee in zijn geheel is overgenomen in de Bosatlas. Zo kunnen toekomstige generaties makkelijk kennis maken met de vaak onbekende onderwaternatuur van de Waddenzee.

Bosatlas van de Wadden op de website van uitgeverij Noordhoff

rapporten en documenten in dit thema

  • maandag 14 mei 2018

    Onderwaternatuur Waddenzee 3D-illustratie

    3D-illustratie van de onderwaterwereld in de Waddenzee. De afbeelding is gemaakt door Nicolle R. Fuller van Sayo Studio in opdracht van het Programma naar een Rijke Waddenzee in samenwerking met de Waddenvereniging.DE afbeelding is te gebruiken met bronvermelding.

     

    naar rapport

Misschien wil je dit ook lezen?

maandag 13 augustus 2018

Praatplaat Waddenzee

PRW heeft samen met Arcadis een Praatplaat gemaakt over de Waddenzee. Hebben we harde structuren nodig voor méér biodiversiteit of moeten we juist niets doen?

meer lezen
maandag 14 mei 2018

Onderwaternatuur Waddenzee op de kaart

De onderwaternatuur van de Waddenzee is lang niet bij iedereen goed in beeld. Daarom heeft PRW samen met natuurorganisaties, wetenschappers en vissers een onderwaterkaart gemaakt. Dit wordt ondermeer input voor toekomstige beleidsprocessen.

meer lezen
vrijdag 24 november 2017

Beheerders Waddenzee pakken steeds actiever het plastic probleem aan

Beheerders in de Waddenzee pakken steeds actiever het plastic probleem aan. Dit bleek tijdens een werkbijeenkomst over het Actieplan Plastic Waddenzee in Lauwersoog.

meer lezen
woensdag 28 juni 2017

Gaan mosselbanken scheepswrakken beschermen

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Programma naar een Rijke Waddenzee zijn dinsdag met een bijzondere proef gestart. Voor het eerst wordt geprobeerd  schelpdieren in te zetten om scheepswrakken te beschermen. Naast bescherming leveren ze ook meerwaarde op voor de biologische rijkdom van de Waddenzee, zo is het idee.

meer lezen
dinsdag 31 mei 2016

Mosselconvenant werpt vruchten af voor mens en natuur

De afspraken uit het Mosselconvenant van 2008 beginnen in de Waddenzee haar vruchten af te werpen voor mens en natuur. Er is dit jaar weer mosselzaad waardoor een goede visserij mogelijk is in de gebieden waarvan is afgesproken dat daar mag worden gevist. In de gesloten gebieden heeft 500 ha mosselbanken zich ongestoord kunnen ontwikkelen en dat is een duidelijke winst voor de natuur. Voor een volgende stap in deze succesvolle transitie zijn nieuwe kweekpercelen nodig.

meer lezen