Zachte kustzone bij Texel weer een stap dichterbij

woensdag 11 april 2012

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de provincie Noord Holland en de gemeente Texel hebben onlangs op een zeer zonnige lentedag besloten om zich met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Deltaprogramma in te spannen voor de realisatie van een zachte kustzone langs de Prins Hendrikpolder op Texel.

Door medefinanciering en betrokkenheid van het Programma naar een Rijke Waddenzee was het mogelijk om een uitgebreid onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden vanuit natuur en veiligheid voor een zachte kustzone als alternatief van een reguliere dijkversterking.

Uit dat onderzoek is gebleken dat de aanleg van een zachte kustzone veilig en betaalbaar is en ook nog eens meerwaarde oplevert voor de natuur in de Waddenzee. En niet onbelangrijk, het plan lijkt ook vergunbaar te zijn. Vraagtekens zijn er nog ten aanzien van de kosten van onderhoud. Vanwege het innovatieve en integrale karakter past de zachte variant ook uitstekend binnen de strategie die het Deltaprogramma nastreeft. Al met al een mooi voorbeeld van hoe het Programma naar een Rijke Waddenzee te werk gaat op weg naar een rijke Waddenzee.