Waddenzee krijgt plek in Werelderfgoed Podium in Amsterdam

woensdag 4 september 2013

De minister van OCW Jet Bussemaker gaat woensdag 4 september het nationale ‘Werelderfgoed Podium’ officieel openen in Amsterdam. Uiteraard heeft ook de Waddenzee een plekje gekregen in dit gebouw.

Welke plekken zijn Wereld­erfgoed? Wat maakt ze uniek voor nu en later? Hoe komt een plek op de Wereld­erfgoedlijst? En welke voordelen en verplichtingen brengt dit met zich mee? Op deze en veel andere vragen geeft het Wereld­erfgoed Podium antwoord.

De negen door UNESCO erkende Werelderfgoedwonderen in Nederland worden namelijk tot leven gebracht in dit Podium. Het Podium is gevestigd in het monumentale gebouw De Bazel in het centrum van Amsterdam. Met name voor buitenlandse toeristen zal dit dé startplek zijn om ook kennis te maken met het Werelderfgoed Waddenzee. In de permanente tentoonstelling is te zien, horen en te lezen wat de Nederlandse Werelderfgoederen uniek maakt. Ook is er algemene informatie te vinden over UNESCO Werelderfgoed.

Negen Werelderfgoederen
De Waddenzee is het enige natuurgebied in Nederland dat de status heeft van Werelderfgoed. Nederland kent in totaal 9 Werelderfgoederen: de Amsterdamse Grachtengordel, de Stelling van Amsterdam, Droogmakerij De Beemster, het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, het Molencomplex Kinderdijk-Elshout, het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer, Schokland en Omgeving, de Waddenzee en Willemstad op Curaçao.