Weinig nieuwe mosselbanken Waddenzee

maandag 11 augustus 2014

Vooralsnog zijn er in de Westelijke Waddenzee amper nieuwe mosselbanken bijgekomen. Onlangs ontdekte de Waddenunit (Stormvogel) een klein bankje mosselzaad op het Lange Zand van een halve hectare.

De bank was niet moeilijk te vinden omdat hij elke dag propvol zit met zilvermeeuwen en kanoetstrandlopers, zoals je kunt zien op de foto. De Zilvermeeuwen eten de mosseltjes in zijn geheel op en kotsen de schelpjes uit in braakballen.

Predatie door zeesterren
Naast het bankje op het Lange Zand is er nog een klein beetje mosselzaad gevonden in de Zuidmeep. Maar dit zaad wordt bedreigd door vraat van zeesterren, zoals blijkt uit onderstaande foto.

Mysterieus mosselzaad
Zowel voor mosselkwekers als voor onderzoekers is het nog steeds onduidelijk waarom het ene jaar een goed jaar is qua zaadval en een ander jaar een slecht jaar. Vermoedelijk is het een combinatie van factoren, zoals predatie, temperatuur en voedselaanbod. Hoe dit precies werkt, is nog steeds een raadsel. Vorig jaar was in elk geval een mager seizoen qua mosselzaad, terwijl 2012 een topjaar was. Dit jaar lijkt het, vooralsnog, weer een mager jaar te worden.

Rijke Waddenzee
Het Programma naar een Rijke Waddenzee begeleidt de transitie van de mosselvisserij naar een meer duurzame manier van vissen. Daarbij wordt de bodemberoerende visserij langzaam vervangen voor, wat beschouwd wordt als, meer duurzame vangtechnieken zoals mosselzaadinvanginstallaties.