Veel te beleven bij Kornwerderzand op Wereldvismigratiedag

dinsdag 6 mei 2014

Het programma voor de Werelvismigratiedag op 24 mei bij Kornwerderzand is bekend. Bezoekers kunnen ondermeer een boottocht maken langs de beoogde locatie voor de Vismigratierivier. Maar je kunt ook Waddenvis bereiden en voor kinderen zijn er speciale belevenis-spellen. 

Zaterdag 24 mei is het Wereldvismigratiedag. Over de hele wereld worden er meer dan 200 activiteiten georganiseerd. Van Nieuw-Zeeland tot aan Hawaï. En één van die activiteiten is heel dichtbij. Bij Kornwerderzand op de Afsluitdijk is vanaf 12:30 van alles te beleven voor jong en oud!

De reden voor deze speciale dag is dat steeds meer rivieren en kanalen worden afgedamd van de zee. Trekvissen kunnen niet meer van zoet naar zoutwater zwemmen terwijl ze dit nodig hebben om zich ondermeer voort te planten. Het gevolg is dat de visstand achteruitgaat en sommige soorten met uitsterven worden bedreigd.

Programma Wereldvismigratiedag
De Vismigratiedag vraagt aandacht voor dit probleem, maar kijkt ook naar oplossingen hoe je de Afsluitdijk open kunt maken voor vis. Rijkswaterstaat werkt bijvoorbeeld al met visvriendelijk sluisbeheer op de Afsluitdijk. En onder regie van het programmabureau De Nieuwe Afsluitdijk zijn de plannen voor een speciale Vismigratierivier inmiddels ver gevorderd. Zo moet de visstand weer verbeteren in het IJsselmeer en de Waddenzee.

De Vismigratiedag op Kornwerderzand is een leuk dagje uit voor jong en oud, met informatie en vermaak. Het is voor iedereen vrij toegankelijk. Je kunt langskomen op zaterdag 24 mei tussen 12:30 en 16:00. Parkeren kan bij het Kazemattenmuseum.