Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

dinsdag 16 mei 2017

Staande golf in de Waddenzee?

Kayakker Albert Jan Zijlstra uit Harlingen gaat onderzoeken of het mogelijk is om bij de Vismigratierivier door de Afsluitdijk een staande golf aan te leggen. Een golf waarop Kayakkers en surfers kunnen surfen op de getijstroom.

Zijlstra heeft van het projectbureau De Nieuwe Afsluitdijk (DNA) en het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) nu een financiële bijdrage gekregen om zijn idee te onderzoeken op haalbaarheid en wenselijkheid. Ook zijn eigen bedrijf, Keerwater Advies, levert een bijdrage.

In een filmpje presenteert de 42-jarige Zijlstra zijn idee voor het realiseren van een surf golf voor kajakkers en surfers op getijstroom als aanvulling op de Vismigratierivier.

Razendpopulair
In Nederland is een natuurlijke staande golf een noviteit. Maar in het buitenland is de staande golf een bekend en populair fenomeen. Nederlandse watersporters reizen vaak honderden kilometers voor staande golven in het buitenland. De staande golf van Munchen is wereldwijd bekend en een echte publiekstrekker voor de stad.

,,Het zou een mooie aanvulling zijn op de beleving van het Waddengebied”, aldus Zijlstra. ,,Er gebeurt veel maar het kent allemaal een erg educatief karakter. Hier staat het plezier voorop. In een staande golf kayakken en ‘freestylen’ is een echte sensatie.”

Visverbinding
De beoogde locatie voor de staande golf is de buis die door de Afsluitdijk heen gaat om de Vismigratierivier mogelijk te maken. Dit is een geleidelijke zoet-zout-verbinding voor vissen die nog moet worden aangelegd. Met een kleine aanpassing zou het geschikt kunnen worden voor surfers. De grote vraag is natuurlijk wat het zal gaan betekenen voor de vissen.

Voor het Programma naar een Rijke Waddenzee en De Nieuwe Afsluitdijk zijn er twee belangrijke vragen. Hier moet de quick scan een eerste antwoord op gaan geven:

  • Draagt het idee bij aan de toerismedoelstelling van de Nieuwe Afsluitdijk en de Duurzame Belevingsstrategie van het Programma naar een Rijke Waddenzee?
  • Draagt het idee bij aan de doelstelling van de Vismigratierivier en is een dergelijk aanvullend project uberhaupt wenselijk en haalbaar gezien de rust die noodzakelijk is voor vissen bij vismigratie?

Haalbaarheid
Nu de financiering is geregeld is het de verwachting dat de Quick scan deze maand nog kan beginnen. Doel is om een eerste advies te geven over de haalbaarheid en de wenselijkheid van een dergelijke staande golf.

Meer weten?
Lees hier over hoe de staande golf tot stand komt.

Misschien wil je dit ook lezen?

dinsdag 16 mei 2017

Beleef een heel weekend lang de Dag van het Wad

Op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 juni organiseren we voor de tweede keer de Dag van het Wad. Tijdens dit weekend vieren we dat de Waddenzee sinds 2009 Werelderfgoed is. Uniek in de wereld. Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) heeft samen met ondernemers en natuurorganisaties gewerkt aan een speciaal feestprogramma om deze dag te vieren.

meer lezen
maandag 8 mei 2017

Uitvoeringsprogramma Dark Sky Waddengebied

Het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) en stichting Feel The Night hebben een eerste versie afgerond van het uitvoeringsprogramma voor Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied. Het gaat om een levend document dat steeds meer aanvullingen krijgt.

meer lezen
maandag 6 maart 2017

Werelderfgoedstatus beter zichtbaar in Waddenhavens

De bestuursleden van de Jachthavens op de Waddeneilanden kwamen afgelopen weekeinde bijeen op Schiermonnikoog. Daarbij krijgen ze een aantal pr-middelen om de Werelderfgoedstatus van de Waddenzee ook beter zichtbaar te maken.

meer lezen
woensdag 23 november 2016

Kan vaarrecreatie meer ruimte krijgen op de Waddenzee?

Kan er op meer plekken in de Waddenzee worden gevaren dan nu het geval is? Of wordt de natuur dan te veel verstoord? Daarover spraken verschillende partijen onlangs in Leeuwarden.

 

meer lezen