Save the Date: Symposium 50 jaar Lauwersmeer

dinsdag 15 januari 2019

Op 23 mei 2019 is het precies 50 jaar geleden dat de Lauwerszee, in aanwezigheid van Koningin Juliana, is afgesloten. De Lauwerszee werd Lauwersmeer, zout werd zoet. De visserij verplaatste zich gedeeltelijk naar Lauwersoog en de Lauwerszee veranderde in een 6000 hectare groot zoetwater natuurgebied.

Het Lauwersmeer is sinds 2003 een Nationaal Park en heeft de Europese status van Natura2000. In 2016 heeft het Nationaal Park het internationale predicaat Dark Sky Park verkregen. Naast het Nationaal Park, de bedrijvige haven van Lauwersoog en de waddenregio’s Noordoost-Fryslân en Noordwest-Groningen, is het militaire oefenterrein de Marnewaard (circa 1.500 hectare) onderdeel van het Lauwersmeergebied.

Accent op de toekomst

De Stuurgroep Lauwersmeer, het Programma naar een Rijke Waddenzee, de Waddenvereniging en de Waddenacademie organiseren op 23 mei 2019 in de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne in Zoutkamp een symposium over 50 jaar Lauwersmeer, met het accent op de toekomst en aandacht voor het verleden.

Inschrijven symposium

Inschrijving voor het symposium is mogelijk vanaf 15 maart, via de website van de Waddenacademie. Er is plaats voor maximaal 150 deelnemers, waarbij geldt ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt en vol is vol’.

50 jaar Lauwersmeer

Overigens vinden er gedurende het gehele jaar 2019 op verschillende plaatsen in en rondom het Lauwersmeer activiteiten plaats in het kader van 50 jaar Lauwersmeer. Op het moment dat deze activiteiten concreet zijn worden ze opgenomen in de Activiteitenkalender, zie hiervoor https://lauwersmeer.groningen.nl/50-jaar-lauwersmeer