Recordaantal activiteiten voor Wereldvismigratiedag

donderdag 19 april 2018

Op maar liefst 528 locaties wordt deze zaterdag (21 april) World Fish Migration Day gevierd. Van Nieuw-Zeeland tot aan de west-kust van Amerika, en alles wat daartussenin zit zoals Nepal en Ethiopie, worden er activiteiten georganiseerd die met vissen hebben te maken. Dat is een nieuw record!

Ook in Nederland is van alles te beleven.  Op tal van plekken kun je glasaal tellen en ze soms ook overzetten. Op andere plaatsen worden vispassages officieel geopend of de Happy-Fish-tour komt er langs. Voor een compleet overzicht van Nederland, of waar dan ook, verwijzen we naar deze website: World Fish Migration Day.

Afsluitdijk
In het Waddengebied zijn ook meerdere activiteiten. Een heel mooi programma vind je op de Afsluitdijk. Bij het nieuwe bezoekerscentrum is een speciaal programma ontwikkeld met gratis boottochten, haaien-aaien, stempelroutes voor kinderen en speedcolleges. Check ‘m hier!

Swimway vraagt aandacht voor trekvissen in de Waddenzee

SwimWay Waddenzee
Bij deze colleges zal Paddy Walker namens Hogeschool Van Hall Larenstein en het Programma naar een Rijke Waddenzee een verhaal vertellen over de haaien. Haaien bestaan al honderden miljoenen jaren en komen in alle wereldzeeën voor. Ook in onze eigen Noordzee en Waddenzee. Waar ze vandaan komen, wat ze eten en wat ze hier precies komen doen is tot nu toe onbekend. Walker probeert in haar speedcollege het raadsel rondom deze geheimzinnige dieren te ontrafelen.

Ook in het Groningse deel van het Waddengebied worden activiteiten georganiseerd. PRW vraagt hier ondermeer aandacht voor de ontwikkeling van de Swimway. In de Swimway-aanpak werken overheden, onderzoekers, natuurorganisaties en vissers gezamenlijk aan een aanpak om de dalende aantallen van veel trekvissen om te buigen.

Wereldvismigratiedag
Het is de derde keer dat de Wereldvismigratiedag wordt georganiseerd. De dag vraagt aandacht voor het probleem van trekvissen. Trekvissen hebben het steeds moelijker. Dit kent meerdere oorzaken zoals de aanleg van dammen en dijken, visserij en verdwijnen van goed habitat. Het doel van Wereldvismigratiedag is de bewustwording van dit probleem te vergroten.