Programma naar een rijke Waddenzee

Nieuwsbericht

vrijdag 6 april 2018

Places of Hope: Waddenkelder

De tentoonstelling Places of Hope in Leeuwarden is nu geopend. Je kunt de tentoonstelling in de Kanselarij de komenden maanden gratis bezoeken (van donderdag tot en met zondag). Ook de Wadden komen uitgebreid aan bod.

Wie gelijk door wil naar de Waddenkelder zal eerst wat andere thema’s passeren. Een drie dimensionale ruimte laat bijvoorbeeld de gelaagdheid zien in de Nederlandse samenleving. Kijk je door een blauwe kleur dan zie je de natuur als fundament, kijk je door een rode kleur dan zie je wat er nu allemaal is gebouwd en de groene kleur vertelt over het verleden.

Gelaagdheid
Ook is er aandacht voor duurzame energie via een labyrinth waarin je keuzes kunt maken. Afhankelijk van die keuzes zul je meer of minder ontdekken. En een collage van oude gebruiksvoorwerpen zijn samengevoegd tot nieuwe futuristische gereedschappen. Zo wordt de expositie laagje voor laagje opgebouwd. Zo ontvouwt zich de centrale boodschap: nieuwe ontwikkelingen zijn goed, maar laten we het fundament (de natuur) en het verleden (als steppingstone) daarbij niet vergeten.

Uiteindelijk kun je via een trap naar beneden. Daar is een Waddenlandschap aangelegd, of iets beter gezegd, een duinlandschap. Het sediment van de Waddenzee zou namelijk iets te veel stank produceren (…). Zo wandel je door een deel van het Waddengebied, op je blote voeten als je wilt. Volle maan en halve maan nemen je gelijk mee in de dynamiek van eb en vloed.

Waddenkelder Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. FOTO: Floris Leeuwenberg Bruno Doedens ,Places of Hope , Sense of Place

Waddenkelder
De Waddenkelder is ontworpen door landschapsarchitect Bruno Doedens, bekend van verschillende Oerolprojecten. Het Programma naar een Rijke Waddenzee heeft hier een bijdrage aangeleverd, tezamen met ondermeer de gemeente Leeuwarden en Sense of Place.

Places of hope is een tentoonstelling over landmakers, zoals de samenstellers het noemen.Het gaat daarbij ook om projecten waar PRW bij is betrokken (geweest). Denk aan Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied, Holwerd aan Zee, Eems-Dollard 2050 en de Vismigratierivier door de Afsluitdijk. En de verschillende initiatieven van Sense of Place.

Bezoeken
De tentoonstelling Places of hope is gratis te bezichtigen in de Kanselarij (voormalig Fries Museum) in Leeuwarden. Het is van donderdag tot en met zondag open van 12.00 tot 18.00 uur en duurt tot 25 november. www.placesofhope.nl

Misschien wil je dit ook lezen?

vrijdag 16 februari 2018

Beleef de Waddenzee tijdens LWD2018

Vanaf 4 april kun je op twee plekken in Leeuwarden kennismaken met het Wad. Sense of Place organiseert namelijk twee tentoonstellingen in de Culturele hoofdstad van Europa. Het ‘Waterpanorama’ vind je in het Aegongebouw en in de Kanselarij is de tentoonstelling ‘Waddenkelder’.

meer lezen
woensdag 31 mei 2017

Waddenfonds stelt geld beschikbaar voor Nacht aan het Wad en Sense of Place

Het Waddenfonds keert drie miljoen euro uit aan duurzame projecten in het Waddengebied. Er werden twintig aanvragen ingestuurd, waarvan er nu acht subsidie krijgen. PRW is bij twee van deze projecten betrokken.

meer lezen
dinsdag 12 januari 2016

Eensgezind aan de slag met nieuwe kweldernatuur Terschelling

TERSCHELLING – De realisatie van open kwelders aan de zuidkant van Terschelling is weer een stap dichterbij gekomen. Niet voor landaanwinning, maar voor nieuwe natuur en een nieuw landschap, met een bijzondere vorm, geïnspireerd op werk van de schilder Piet Mondriaan. Zeven betrokken partijen hebben de plannen vandaag gepresenteerd in Midsland op Terschelling.

meer lezen